Desi este interzis, comertul ambulant infloreste pe strazile capitalei. Majoritatea celor care ies cu ceva la vanzare sunt batrani, care spun ca pensia mizera nu le ajunge nici pe departe pentru trai. Asa ca sunt nevoiti, pe caldura, sa vanda din ceea ce au prin gradina pentru a supravietui.  

Publicat:01.08.2020, 17:10

Matusa Irina vine o data pe saptamana de la Floreni pentru a vinde pasarile pe care le creste in gospodaria sa. Astazi, si-a gasit un locusor la umbra in preajma Pietei Centrale. Stie ca este interzis, dar spune ca nu are o alta iesire din situatie.  

“- Lasa sa faca o piata pentru tarani. Ei cer 500 de lei, eu nu am asa bani. Si acum sunt poitisti, acus o sa apara.  

- Va alunga?

- Da, ne spun sa ne ducem in piata. Eu am fost acolo si cat sa platesc. Eu nici pe pasari nu fac asa bani.”

Astfel de mini-piete se formeaza si in alte sectoare din capitala. Pe unii i-am suprins in timp ce vindeau pe strada Ion Creanga, dar imediat ce au vazut echipa de filmare, comerciantii si-au ascuns marfa.

“Fac bani de paine. Nu am unde merge. Am rupt niste nuci si le vand. Ieri nu am avut niciun cumparator.”

Si-a cules nuci, le-a curatat si le vinde. Nicolae spune ca nu ii mai este frica de amenda. La cei 82 de ani si-a trait viata, a muncit din greu, iar acum nu ii ajung bani nici pentru strictul necesar.  

“- Iarna nici comunalele nu le pot achita. Medicamentele sunt scumpe.

- Nu va este frica de politie?

- Nu. Fie ce-o fi. Ori sa mori in inchisoare, ori singur.”

Desi spun ca produsele de casa sunt mai sanatoase, pe timp de canicula, oamenii evita sa faca cumparaturi pe marginea strazii.  

“- Nu-i normal.  

- Ati procurat vreodata ceva de la vanzatorii ambulanti?  

- Nu, niciodata.  

- De ce?  

- Ma tem sa mananc asa ceva. Carnea si branza trebuie sa stea in frigider.”

“In situatia pandemica nu e binevenit. Nici nu e amenajat. Aici e trotuar, unde trebuie sa mearga lumea, nu piata.”

Potrivit primariei, comertul ambulant este interzis. Amenzile pentru nerespectare pot ajunge la 15 mii de lei. Nu am reusit sa aflam cate dosare au fost intocmite pe parcursul acestuia an. Acum, responsabilii de la primarie lucreaza la elaborarea unui concept privind comertul ambulant stradal. Astfel, ar putea fi organizate licitatii pentru obtinerea dreptului de a incheia un contract privind amplasarea unitatii de comert pe teritoriul municipiului Chisinau. Propunerea este la etapa de consultari publice.