Centrul Anticorputie a retinut trei responsabili ai comisiilor de evaluare a tinerilor soferi, care ar fi luat bani pentru usura procesul de obtine a permiselor de conducere.

Ultimul update: 01.02.2011, 20:02 Publicat:01.02.2011, 15:09

Obtinerea frauduloasa a permiselor de conducere prin coruperea unor responsabili din comisiile de examinare continua a fi una din cele mai simple metode de a deveni sofer, fara a sustine probele necesare pentru calificare.

Doar in trei zile, ofiterii Centrului anticoruptie au retinut trei responsabili ai comisiilor de profil, acestia fiind banuiti de trafic de influenta. Banii pretinsi pentru un permis auto variau intre 1000 si 3500 lei. In rezultatul unei sesizari parvenite la DGT “Nord” a CCCEC, a fost retinut Malinovshi Serghei, instructor al Scolii auto din Falesti, care ar fi extorcat si primit de la un cetatean 1000 lei, sustinind ca are influenta asupra unor persoane din cadrul Comisiei de examinare a Sectiei Evidenta si Examinare a Transportului (SEET) din raion si ca le poate determina sa elibereze permisul, categoria “B”, fara probele necesare.

Specialistul a fost retinut chiar in incinta  SEET. Intr-un alt caz, instructorul auto al SRL „Andries Prim”  Nastas Alexandru ar fi extorcat si primit 1600 lei de la o femeie pentru a-i ajuta sa perfecteze permisul de conducere. Barbatul sustinea ca are influenta asupra membrilor comisiei din cadrul I.S. ”REGISTRU” si ca-i poate convinge sa aprecieze pozitiv examenul.
In momentul retinerii, banii marcati “mita CCCEC” au fost gasiti in buzunarul inspectorului.

Suma de 3500 lei ar fi fost pretinsa de catre Profir Vasile, instructor al “Scolii auto Profir” din Donduseni, pentru a favoriza sustinerea cu succes a examenului auto si eliberarea permisului de conducere de categoria a II-a unui cetatean. Instructorul a fost retinut in flagrant in momentul primirii banilor marcati.

In privinta celor trei au fost pornite cauze penale in temeiul art. 326 Cod penala RM „traficul de influenta”.

Daca se va demonstra vinovatia acestora, ei risca pedepse sub forma de amenzi in marime de pina la 60 000 lei sau inchisoare pe un termen de pina la 7 ani.