Unele intersectii din capitala sunt adevarate capcane pentru persoanele cu nevoi speciale. La fel e intre bulevardul Dacia cu Decebal unde trecerea subterana este stricata si inaccesibila, iar la suprafata – trotuarele sunt pline de gropi si borduri prea inalte. Primaria spune ca in zona se va face reparatie, dar subterana nu va deveni accesibila pentru ca... este prea adanca.  

Publicat:27.10.2020, 19:12

Gheorghe Staver este nevazator, iar astazi a incercat sa traverseze bulevardul Decebal. Pana la trecerea de pietoni, a sarit peste gropi si a dat peste masinile parcate chiar in fata trecerii...

Gheorghe STAVER, PRESEDINTELE FEDERATIEI SPORTIVILOR NEVAZATORI DIN REPUBLICA MOLDOVA:  „Nici trecerea de pietoni nu este marcata si masinile stau aici. Sunt cazuri cand imi stric si bastonul.”

Niciun semnal nu ii da de stire ca poate traversa drumul, asadar Gheorghe se ghideaza doar dupa sunetul strazii.

Gheorghe STAVER, PRESEDINTELE FEDERATIEI SPORTIVILOR NEVAZATORI DIN REPUBLICA MOLDOVA:  “S-au oprit masinile si inteleg ca pot trece drumul. Noi ne orientam dupa ecouri.”

Tudor Onofrei se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si a incercat sa ajunga la trecerea subterana de pe bulevardul Dacia. Mai intai a trecut de o rampa periculoasa...

Victoria BOTAN, SPECIALISTA RELATII PUBLICE, ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “In mod ideal, ar trebui sa fie bare de suport, suprafata anti-derapanta.”

Ajuns in fata subteranei, Tudor nu s-a incumetat sa coboare pentru ca se temea pentru viata lui.  

Tudor ONOFREI, SPECIALIST ADAPTARI SPATII IN CADRUL ASOCIATIEI “ MOTIVATIE”:  “Sine metalice impracticabile, abrupte. Chiar daca va incerca sa se tina un batran de bara de suport, nu stiu cum va reusi. Uitati-va la ce nivel e bara, presupun  ca trebuie sa mearga in genunchi.”  

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "De partea cealalta scarile sunt atat de deteriorate, incat bucati din ele lispesc, iar ca sa te tii de bara trebuie sa te apleci."

Victoria Botan se deplaseaza cu ajutorul unei carje si nu a indraznit se mearga pe aici.

Victoria BOTAN, SPECIALISTA RELATII PUBLICE, ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Eu aici nu urc. Si un om fara dizabilitati nu s-ar incumeta sa urce, recent s-a accidentat un domn. “

Sambata trecuta un barbat a alunecat in timp ce cobora scarile de aici. Trecatorii au chemat ambulanta, iar barbatul a fost transportat la spital.  

Ruslan spune ca de 20 de ani subterana nu a fost reparata.

 “Nimeni nu are nicio grija, oamenii mor aici. Si un copil a cazut, si o femeie.  

- Cand?

- Iarna trecuta.”

De saptamana viitoare vor incepe lucrari de reparatie la aceasta trecere subterana, ne-a spus pretorul sectorului Botanica. Potrivit lui, pasajul nu a fost din start amenajat pentru persoanele cu dizabilitati si nici nu va fi.

Boris PREPELITA, PRETORUL SECTORULUI BOTANICA: “Acolo nu e posibil sa facem rampa, este prea adanc. Trecerea omenilor cu dizabilitati este exact peste drum de Traian si Decebal si trecerea pietonala de la Dacia.”

Dar asta inseamna ca pe la suprafata persoanele in scaun cu rotile trebuie sa faca un mare ocol, ca sa ajunga de partea cealalta a bulevardului Dacia, iar acolo – alte provocari.    

Ludmila a locuit in aceasta zona si spune ca doar statia de troleibuz s-a schimbat, dar nici aici nu s-a tinut cont de nevoile oamenilor cu mobilitate redusa.  

Ludimila IACHIM, DIRECTOR-EXECUTIV ASOCIATIA “MOTIVATIE”:  “Ori nu inteleg ori sunt neprofesionisti. Cand vine troleibuzul sunt doua borduri, e problema sa urci in transport. Dar statia e reparata.”

Potrivit pretorului, toate caile de acces spre bulevardul Dacia vor fi reparate in acest an.  

Boris PREPELITA, PRETORUL SECTORULUI BOTANICA: “Pana in decembrie vor fi facute.”

Membrii  platformei “Chisinaul accesibil pentru toti”, care au evaluat astazi intersectia din sectorul Botanica, urmeaza sa trimita la primarie recomandarile lor.

Vitalie MESTER, DIRECTOR EXECUTIV, CENTRUL PENTRU DREPTURILE PERSOANELOR CU DIZABLITATI: “Urmeaza Ion Creanga, bulevardul Moscovei. Speram la sfarsitul lunii noiembrie sa finalizam. Apoi vom veni cu un raport complex.”

Anterior ei au evaluat parcul catedralei Mitropolitane si aleea pietonala de pe bulevardul Mircea cel Batran si peste tot au intalnit o multime de probleme.