Placintele traditionale au fost astazi cartea de vizita a celor din Solcani, Soroca. Cu branza, dovleac, visina sau carne, toate s-au dovedit a fi pe gustul pofticiosilor care s-au imbulzit la mesele ticsite cu de toate. S-a dat un adevarat chef in aer liber, cu muzica si voie buna.

In curtea primariei din Solcani astazi a fost inghesuiala mare. Oamenii au venit nu sa-si rezolve vreo problema, ci, dimpotriva, sa se laude ca anume ei au cele mai alese placinte. Pentru ca a fost un festival al placintelor, bunatatile s-a gasit din belsug pe mesele participantilor veniti si din satele alaturate.

“Iaca aici placinte cu branza, cu dovleac, avem si baba neagra pregatita dupa o reteta speciala.”

“Mahalaua Valea Curechiului a venit cu cele mai bune placinte. Avem de toate, va poftim sa gustati.”

Pentru a convinge vizitatorii ca sunt cele mai iscusite, gospodinele au adus cuptoare electrice de acasa si gateau pe loc.

“Avem aici placinte terfoase, doamna face imbrobodite. Tare gustoase, asa simple, cum se faceau pe vremuri cand femeile nu cunosteau atatea mirodenii.”

“Ne place foarte mult, am gustat de toate. Si cum fara si un pahar cu vin.”

Dupa ce au mancat pe saturate, oamenii s-au inghesuit sa asculte muzica la un patefon, vechi de mai bine de jumatate de secol.

“Dupa cum vedeti inca functioneaza. Asta este o melodie veche, ruseasca. Nu-i cu baterie, nu-i cu nimic. Are aici o spirala si canta.”

Printre bucatele alese puteai gasi si obiecte de artizanat.

Desi este inca mica, aceasta eleva manuieste cu dibacie firul de lana, muncind de zor la un covor de care este deja mandra.

“Am mai facut inca doua, le pastrez acasa. Nu este atat de complicat. Pui firul pe aici si ai grija sa bati bine.”

Festivalul “La cuptorul cu placinte” de la Solcani este la prima editie. Organizatorii si-au propus sa promoveze traditiile populare si bucataria nationala.