Ruginit, ingropat in deseuri si fara motor - asa arata acum unicul teleferic din tara, care nu functioneaza de 23 de ani. Nu se stie cand acesta va fi pus din nou pe roate, asa cum pentru asta este nevoie de doua milioane de euro, iar autoritatile afirma ca nu dispun de o asemenea suma si asteapta un investitor care sa-l repare.

Publicat:14.04.2019, 19:51

Telefericul de la Buiucani este singura constructie de acest fel din tara. Cu o lungime de 700 de metri, acesta porneste de pe strada Nicolae Costin pana pe Calea Iesilor, iar o calatorie in cabina ar dura aproximativ 6 minute. Constructia a fost pusa in functiune in anul 1991, insa cinci ani mai tarziu, activitatea acesteia a fost sistate deoarece nu aducea profit. Cei care au calatorit candva cu telefericul, spun ca si-ar dori sa mai faca o tura in cabinele acestuia.

Ludmila ne-a povestit ca era studenta, cand telefericul inca functiona. De atunci orasul s-a schimbat, asa ca isi doreste sa vada din nou Chisinaul de la inatime. 

Cei care nu au apucat sa se plimbe cu telefericul spun ca si-ar dori sa faca o tura.

„Ar fi interesant, este convinabil pentru oameni, acum sunt foarte multe masini in oras si se fac ambuteiaje.”

La cativa ani de cand activitatea telefericului a fost sistata, persoane care nu au fost gasite nici pana in ziua de azi, i-au furat motorul, asa ca relansarea acestuia necesita investitii serioase. Chiar si asa, cei de la Regia Transport Electric spun ca nu au de gand sa il demoleze.

Pentru ca bani pentru renovarea telefericului in buget nu sunt, autoritatile spera ca se va gasi un investitor care sa-i ajute sa-l puna din nou pe roate. 

Telefericul a fost construit inca in perioada sovietica, iar atunci, lucrarile au costat 7 milioane de ruble. Conform estimarilor facute de specialisti, pentru renovarea constructiei ar fi nevoie de aproximativ 2 milioane de euro.