Mirosul de cozonac a impanzit astazi satele din tara. Gospodinele au copt astazi pasca, biscuiti si cozonaci. Ca intr-o competitie, fiecare si-a amintit cele mai bune retete, dar si cele mai pretioase sfaturi primite de la bunici. Mai sunt trei zile pana la Pasti, iar femeile spun ca mai au multe de facut.


Avand o familie numeroasa, pe care o asteapta duminica in jurul mesei, aceasta femeie s-a trezit cu noaptea-n cap si s-a pus pe treaba.


“La cozonac ai mai multe griji. In branza se pune mai multa oua ca sa nu sa se imprastie... O rasucim..”


Nu este un lucru deloc simplu, spune femeia. Necesita mult timp, dar si rabdare. Desi are mai multe retete, totusi pasca adusa din Italia, i se pare mai gustoasa. 


“Ne intrebam ce pun italienii in pasca ca se primeste asa. Au un secret, dar nu vor sa-l spuna.“


Traditia de a coace pasca de Pasti vine din mama in fiica de zeci de ani. Iata de ce si sfaturile de la bunici sunt extrem de pretioase.


“Cand eram mici, ne adunam in jurul mamei si o intrebam cum se face..”


A mai ramas putin pana la Pasti, iar gospodinele spun ca mai au multe de facut. Natalia, de exemplu, a facut astazi biscuiti de casa. Pentru inceput, a uns tavile cu ulei.


“Presuram faina sa nu sa se lipeasca...”


Femeia spune ca in fiecare an pune pe masa de sarbatoare biscuti de casa, doar ca mereu cu umplutura diferita. Asa reuseste sa-i surprinda pe cei dragi. 


“Astazi fac cu visina, mai fac cu dulceata din trandafir. Noi le spunem baitei.-De ce?-Asa se spune in popor, baietii cu pudra.”


Maine, gospodinele vor vopsi ou si vor gati traditionalele bucate de Pasti.