A reușit unul dintre cele mai spectaculoase și periculoase salturi pe snowboard, scriindu-și numele în istoria acestui sport. Este vorba de un sportiv ceh, în vârstă de doar 19 ani, care a executat o săritură cu triplă rotire de pe o bară.

Publicat:04.04.2024, 19:01

Jakub Hrones sau Kuba, așa cum mai este numit, a reușit săritura spectaculoasă acasă, la o stațiune de schi din Cehia. Trucul executat în premieră presupune o manevră în care sportivul se apropie de bară cu un picior în față, se poziționează la 90 de grade pe balustradă,  se lansează de pe aceasta, efectuează un triplu flip, adaugă o rotație de 90 de grade spre stânga și aterizează cu un picior în față. Cehului nu i-a reușit din prima, ba mai mult, acesta a avut încercări eșuate și căzături anul trecut, dar acestea nu l-au oprit.

Acest salt cu triplă rotire a mai fost executat de pe o trambulină, dar este mult mai complicat atunci când vine vorba de o balustradă. Kuba a povestit că i-au trebuit ani de pregătire meticuloasă și o înțelegere profundă a fizicii și matematicii pentru a calcula cu precizie măsurile pentru pistă, rotație și aterizare. Platforma construită special pentru sportivul din Cehia presupune o balustradă de 10,5 metri, cu o înălțime maximă de 1,7 metri.

 Jakub HRONES, SPORTIV: Trucul este unic și dificil, pentru că nimeni nu l-a mai reușit și este cam înfricoșător să sari pe be o bucată de metal, învârtindu-te de trei ori.”

Jakub a avut și un secret, despre care crede că l-a ajutat. În loc de ceara folosită tradițional pentru asemenea salturi, tânărul a folosit untură de porc.

Jakub HRONES, SPORTIV: Eram emoționat de faptul că nu aveam deloc emoții, deoarece sunt destul de nervos când vine vorba de asemenea lucruri. Încercarea din acest an a fost superbă, am avut emoții pozitive de la toți, am fost încrezător.”

Jakub Hrones a povestit că a urcat prima dată pe snowboard la doi ani, iar atunci când a descoperit trucurile nu s-a mai putut opri. A cucerit aurul și argintul la ediția trecută a Jocurilor Europene de Tineret, iar următorul scop este o medalie la una dintre probele de snowboarding ale Olimpiadei din 2026.