Calificat pentru prima data la Jocurile Olimpice, Andrian Mardare se vede in finala probei de aruncare a sulitei. Mai mult, antrenorul acestuia vrea ca atletul sa-si doboare propriul record. Dincolo de scopurile propuse, cei doi au declarat astazi ca autoritatile nu sprijina suficient sportivii care vor participa la Olimpiada.

Publicat:10.06.2021, 20:03

Andrian MARDARE, ATLET:“Obiectivul minim este sa trecem etapa de calificare. Sa fim printre primii 12, sa mergem in finala. Acolo vedem cum se aranjeaza cartile.”

Valeriu LUNGU, ANTRENOR:“Pentru mine si Andrian nu exista pas inapoi. Noi stim ce avem de facut. Scopul nostru e sa aruncam peste 90 stabil.”

Totusi, pana la Jocurile Olimpice, Andrian Mardare nu va avea parte de odihna.

Andrian MARDARE, ATLET:“Avem un turneu in Cehia si dupa urmeaza Cupa Europei printre echipe in Cipru. Participam la aceste doua concursuri si deja plecam in cantonamentul de pregatire catre Jocurile Olimpice.”

Atletul si antrenorul sau au vorbit si despre problemele financiare pe care le infrunta in timpul pregatirilor.

Andrian MARDARE, ATLET:Cel mai mare lucru care ma nelinisteste pe mine si pe antrenorul meu este abordarea tarii fata de sportiv. Sa fim sinceri, suntem o tara independenta de aproape 30 de ani, dar inca nu avem o baza olimpica. In 2016 a fost ultima oara cand Federatia mi-a cumparat o sulita.”

Valeriu LUNGU, ANTRENOR:“Pana la ziua de azi, Andrian nu are unde locui. Nu are bursa de la minister. Am stabilit recordul Balcanic anul trecut. E cel mai bun sportiv din Balcani si nu i-a fost oferita bursa nici anul acesta.”

Responsabilii de la Ministerul Educatiei ne-au spus ca rezultatele de la un alt turneu au fost decisive in obtinerea bursei.

Ivan GHEORGHIU, SECRETAR DE STAT IN DOMENIUL TINERET SI SPORT:“Bursa se dadea in baza rezultatului obtinut la Universiada. La Universiada rezultatul lui a fost anulat din cauza testului de doping care a fost preluat.”

Andrian Mardare va debuta la Olimpiada pe 4 august, in faza calificarilor la proba de aruncare a sulitei. Daca va ajunge in finala, pe 7 august va lupta pentru un loc pe podium. Luna trecuta, la Cupa Europeana, sportivul a inregistrat rezultatul de 86,66 de metri la proba de aruncare a sulitei, stabilind astfel un nou record national.