Elevii unui liceu din capitala au avut ocazia sa invete arta biatlonului de la cei mai buni. Vicecampioana europeana, Alina Stremous, alaturi de membri ai echipei de juniori si tineret i-au invatat pe cei mici cum sa tina corect arma si sa traga la tinta.

Publicat:20.03.2024, 19:34

“ Umerarul se fixeaza in umarul drept. Avem obrazul fixat pe obrazar.”

“ - Am impuscat cu arma.
Cum ti-a parut?
Putin dificil, dar interesant. ”

“ - Mi-a placut, am nimerit 5 din 5. 
Ai mai auzit de biatlon inainte?
Da, m-am uitat o data la sport.”

Elevii claselor a V-a, VI-a si a VII-a, care studiaza la Liceul Teoretic “Gaudeamus” au pus pentru prima data mana pe arme, care in loc de gloante erau cu laser. Captivati de tragerea la tinta, unii nu au stat pe ganduri, cand a venit vorba de a se inscrie.

“ As vrea sa ma inscriu. Voi afla la ce ora e si ma voi inscrie. ”

“ Am foarte multe activitati, pe langa aceasta si nu stiu daca voi reusi, dar mi-a placut foarte mult.”

Cei mici au fost ghidati de antrenoarea lotului national de juniori, Nadejda Bria si doi tineri biatlonisti, Victor Sendrea si Vladislav Maistrov, participanti la diferite competitii de anvergura la tineret si juniori.
S-a facut rand pentru a trage la tinta si langa Alina Stremous. Lidera nationalei de biatlon si vicecampioana europeana a impartit autografe si sfaturi.  

Alina STREMOUS, BIATLONISTA:  „In copilarie am avut mult mai putine posibilitati comparativ cu ce vad acum in Moldova la copii. E foarte interesant, chiar si aceste arme cu laser din care trag copii acum.”

Biatlonul ar urma sa fie o activitate extracurriculara. Cei inscrisi ar urma sa fie ghidati de profesoara de educatie fizica, care a avut in liceu mai multe generatii de biatlonisti.

Marina SENDREA, PROFESOARA DE EDUCATIE FIZICA:  Noua ni se lasa in activitatea sectiei trei arme. Schiurile de iarna vor fi inlocuite cu schi-rolele, care vor putea fi luate de la federatia de biatlon. ”

Tatiana PONOMARI, DIRECTOR ADJUNCT AL LICEULUI TEORETIC “GAUDEAMUS”:  Tragerea la tinta, asa cum am convenit initial, poate avea loc in sala de sport, dupa lectii si la Tirul Republican din Chisinau, care va oferi spatiu. ”

Initiativa de a populariza biatlonul in randul copiilor face parte din proiectul national NextGen.

Dmitri TORNER, PRESEDINTELE FEDERATIEI DE BIATLON: Aceste articole de recuzita ne-au fost puse la dispozitie de Uniunea Internationala IBO. Datorita si impreuna cu ei am dezvoltat acest proiect. Aceasta sectie sportiva va fi gratuita, elevii se vor antrena gratuit.”

Liceul Teoretic “Gaudeamus” din sectorul Ciocana este a cincea institutie de invatamant din Moldova, care se asociaza proiectului Next Gen, dezvoltat de federatia nationala de biatlon.