Sportivii care practica tirul pneumatic o sa aiba parte de un nou echipament modern din partea Federatiei Internationale de Tir. Cluburile sportive specializate o sa fie echipate cu un set de tinte electronice, ceea ce va numara automat punctajul, iar de numararea punctele de pe foi nu va mai fi nevoie.

Publicat:20.11.2020, 18:27

Dupa numeroase demersuri din partea Federatiei de Tir din Republica Moldova si Comitetul National Olimpic la Federatia Internationala, tara noastra a primit o donatie in forma de 10 utilaje moderne in valoare de peste 100 de mii de euro.

Arcadie BOSTAN, PRESEDINTELE FEDERATIEI DE TIR: “Doi ani in urma noi am scris o strategie de dezvoltare a tirului in Republica Moldova impreuna cu toti membri si am prezentat-o Federatiei Internationale de Tir. Rezultatul examinarii strategiei noastre de dezvoltare este donatia care astazi sta in fata noastra.”

Tintele sunt cea mai importanta parte a tirului dupa abilitatile sportivilor si actualizarea acestora va ridica in perspectiva nivelul de performanta in cadrul competitiilor nationale si internationale.

David CONSTANTIN, SECRETAR GENERAL AL FEDERATIEI DE TIR: “Pentru sport asta ce inseamana? Tirurile noastre vor fi echipate cu acest echipament si conditiile de tragere nu vor diferi de cele de la poligoanele internationale, practic suntem la cel mai avansat standard”

Oleg Moldovan tintasul ce a cucerit medalia de argint la tir la Olimpiada din Sydney a mentionat echipamentul vechi cu care aveau de lucrat sportivii si arbitrii era invechit, iar acum factorul uman exte total exclus, nu va mai fi nevoie de numarat punctajul de pe foi.

Oleg MOLDOVAN, FOST SPORTIV: “Noi avem foi, ea este tinta si acum de exemplu cu curonavirus, noi nu putem merge peste hotare sa aducem tinte, astfel de foi la noi in Moldova nu putem printa, aici asa foi pur si simplu nu exista. Foaia se rupe ruptura este mare, arbitrul poate lua decizii si in plus si in minus, acum electronica o sa calculeze punctajul egal, vom normaliza conditii egale."

In proiectul de dezvoltare a tirului in Republica Moldova intra si procurarea unor noi arme care la moment inca nu sunt disponibile.

Arcadie BOSTAN, PRESEDINTELE FEDERATIEI DE TIR: “Daca nu era pandemie armele aveau sa fie in tara, pur si simplu nu toate companiile aeriene au dreptul de a transporta armele. Acum suntem in negocieri cu un broker din Germania, care o sa organizeze transportarea armelor in scur timp in Republica Moldova.”