Amenintata de ideea infiintarii unei Superligi Europene care sa ia locul Ligii Campionilor, UEFA ar fi gata sa le faca mai multe concesii cluburilor, ce ar putea avea mai multa putere si venituri mai mari din drepturile TV si sponsorizare, scrie ziarul Financial Times, citat de RMC Sport.

Publicat:20.04.2021, 17:41

UEFA, gata sa le faca unele concesii cluburilor

In culise se desfasoara de mai multe luni negocieri intense. In fata riscului aparitiei unei Superligi, sustinuta mai ales de presedintele lui Real Madrid, Florentino Perez, UEFA este pregatita sa le faca unele concesii cluburilor. Potrivit cotidianului citat, anii viitori forul fotbalistic european le-ar putea incredinta cluburilor o parte din gestionarea UEFA Champions League si a Europa League. Astfel, cluburile ar putea dobandi mai multa putere pentru a putea participa la negocierea contractelor de sponsorizare si de drepturi TV si ar castiga mai multi bani decat pana acum.

Astazi, UEFA gestioneaza vanzarea tuturor acestor contracte, apoi redistribuie 3,25 miliarde de euro cluburilor participante la Liga Campionilor si Europa League, in prize money si drepturi TV.

Din 2017, Asociatia europeana a cluburilor (ECA, ce reprezinta peste 200 de echipe) consiliaza UEFA in ce priveste vanzarea drepturilor TV. Conform Financial Times, ECA discuta cu UEFA pentru acordarea unei puteri sporite cluburilor.

Un nou format in UEFA Champions League, incepand din 2024

In caz de oficializare a acestei reforme, cluburile vor putea participa, pe aceeasi baza si cu aceleasi prerogative ca UEFA, la negocierile legate de drepturile de sponsorizare si de drepturile TV. In ce priveste UEFA, aceasta concesie ar urma sa fie insotita de oficializarea reformei Ligii Campionilor, incepand din 2024, si cu renuntarea la Superliga.

La inceputul lui martie, directorul general al lui Manchester United, Ed Woodward, si-a exprimat clar intentiile in legatura cu reforma competitiei: "Asteptam sa vedem propunerea finala a UEFA si credem ca ea va include o prezenta mai importanta a cluburilor in ce priveste guvernanta si controlul competitiilor."

Woodward ar putea fi deci ascultat, chiar daca UEFA ar pastra in continuare controlul asupra formatului si regulilor competitiilor.

Daca aceasta reforma va fi validata, cluburile europene ar iesi invingatoare din confruntarea dintre ele si UEFA. Reusind sa faca presiune asupra organizatiei conduse de Aleksander Ceferin prin raspandirea vestilor despre posibila infiintare a unei Superligi, marile cluburi europene, niciodata satisfacute, si-ar atinge scopurile: sa obtina o felie tot mai mare de tort.

Sursa: