Un japonez de 24 de ani a rescris istoria luptelor sumo, considerat sport national in “Tara Soarelui Rasare”. Acesta a castigat un turneu major la doar un an si jumatate de la debut, fiind cea mai rapida ascensiune inregistrata vreodata, doborand in acelasi timp un record vechi de peste un secol.  

Publicat:04.04.2024, 18:58

Acesta este Mikiya Ishioka sau, cum este cunoscut in ring, Takerufuji. De curand, uriasul a castigat Cupa Imparatului. In ultima lupta, Takerufuji l-a invins pe unul dintre marii sai rivali, Gonoyama, considerat si el un star in devenire.

Victoria este si mai impresionanta, pentru ca in penultimul duel, Takerufuji parasise sala in scaunul cu rotile, suferind o accidentare la glezna. Odata devenit campion, sportivul de 24 de ani a inregistrat o serie de recorduri. Disputand acum un an si jumatate primul duel la nivel profesionist, el este luptatorul care a ajuns cel mai rapid la un titlu de anvergura. Totodata, a devenit primul debutant, din 1914 si pana acum, care castiga cupa. Un detaliu curios este ca tanarul nascut in nordul Japoniei nici macar nu are parul destul de lung pentru a-si impleti cocul ceremonial “oicho”, un simbol in lumea luptelor sumo.

Mikiya ISHIOKA, LUPTATOR DE SUMO: “Sper sa continui sa evoluez, asa ca fanii sa ma sustina si sa se bucure. Asta e tot ce imi doresc. Va multumesc!”

Gigantul de 1,84 metri si 143 de kilograme a trecut de cele cinci divizii inferioare cu o viteza uimitoare, avand doar 10 infrangeri in 79 de batalii. Sumo este un sport national in Japonia, cu o istorie de peste 1500 de ani, si aduna mii de niponi in tribune la cele mai tari dueluri.