Un moldovean va juca în una dintre cele mai bune academii de fotbal olandeze. Este vorba de Hector Crecesco, care a semnat cu Feyenoord Rotterdam. Fundașul de 14 ani a fost crescut de Dacia Buiucani, iar în ultimul sezon a avut negocieri cu mai multe echipe, alegând până la urmă să îmbrace tricoul clubului care a lansat în fotbalul mare jucători ca Van Persie și Wijnaldum.

Publicat:04.07.2024, 19:26

Hector CRECESCO, FUNDAȘ „FEYENOORD U15”: „ A fost Sparta Rotterdam, a doua cea mai bună echipă din Rotterdam, Excelsior, tot din Rotterdam și Dordrecht. La fel, au fost  negocieri neoficiale cu Ajax.”

După o serie de discuții cu mai multe cluburi olandeze, dar și din alte țări, Hector a semnat un contract prealabil cu Feyenoord Rotterdam. Potrivit regulilor fotbalului olandez, abia la vârsta de 16 ani, fundașul nostru va putea avea un contract de profesionist.  

Eugen CRECESCO, TATĂL LUI HECTOR: „ Nimeni nu are niciun fel de garanție. Aici concurența este foarte mare. Trebuie să dai mai mult de 100% din ce poți, pentru a rămâne în academie, pentru ca atunci când va veni momentul la 16 ani, clubul să vrea să semneze cu tine un contract.”

Hector i-a impresionat pe cei de la Feyenoord acum doi ani, când a plecat în Olanda să-și viziteze rudele, dar a participat și la câteva tabere de antrenament.

Eugen CRECESCO, TATĂL LUI HECTOR: „ Povestea pasiunii lui Hector față de fotbal a început în 2016, atunci avea 6 ani și acasă la noi, eu cu prietenii ne uitam la fotbal, era o atmosferă incendiară, euforie, multe meciuri, emoții, iar de atunci Hector a fost nedespărțit de minge. ”

Deși a evoluat la Dacia Buiucani până în această vară, jucătorul nostru pleca în Rotterdam pentru diferite teste, la solicitarea echipei, unde de-a lungul timpului au crescut vedete de talie mondială ca: Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie, Nathanyel Ake și Georginio Wijnaldum.  

Hector CRECESCO, FUNDAȘ „FEYENOORD U15”: „ Aici sunt centre de pregătire imense și frumoase, cu o mulțime de terenuri. Se joacă un fotbal mai matur, de contact. La fel, aici e mai rapid, vitezele sunt mai mari, meciurile sunt mai intense. ”

Echipa de până la 15 ani a celor de la Feyenoord a câștigat ultimele trei ediții ale campionatului olandez la această categorie de vârstă. Fotbalistul nostru speră și el la un titlu.

Hector CRECESCO, FUNDAȘ „FEYENOORD U15”: „ Am drept scop să evoluez pentru echipa mare, să obțin un contract, iar atunci când voi fi la echipa principală, vreau să fiu jucător de bază. ”

De fapt, marele său vis este să ajungă la FC Barcelona, dar până atunci se acomodează cu viața din Țările de Jos, învață limba olandeză și se pregătește să meargă la o școală nouă. Feyenoord este a treia cea mai titrată echipă olandeză la nivel de seniori, iar actualul lot este cotat la aproape 340 de milioane de euro pe piața de transferuri.