Altercatii si imbranceli intre preoti si politisti, la parada homosexualilor, desfasurata astazi la Chisinau. Zeci de credinciosi si preoti au manifestat impotriva marsului minoritatilor sexuale, au aruncat oua si petarde. Sute de politisti au asigurat ordinea publica, iar 6 persoane au fost retinute. Violentele au inceput inca inainte ca reprezentantii minoritatilor sexuale sa ajunga la monumentul Eroilor Comsomolisti.

Publicat:17.05.2015, 13:24

Din motive de precautie, reprezentantii homosexualilor nu au anuntat din timp ora si locul evenimentului. Ei au inceput sa marsaluiasca pe Bulevardul Grigore Vieru cand un grup de preoti si credinciosi le-au iesit in cale si au inceput sa-i huiduiasca.Sute de politisti, mobilizati la fata locului, au incercat sa-i linisteasca pe protestatari. Un ou aruncat de protestatari a aterizat chiar la picioarele ambasadorului SUA la Chisinau, in timp ce acesta sustinea un discurs. 

James PETTIT, AMBASADOR SUA ”Nu e usor sa fii gay sau lesbiana în Moldova." 


Spiritele s-au incins si mai tare cand gayii si lesbienele au incercat sa plece: "Asta e o anomalie” Dupa plecarea acestora, cativa preoti au sfintit traseul pe care au mers homosexualii.


Intre timp, cateva persoane, care se pregateau sa se indrepte in grup spre sediul comunitatii LGBT ca sa protesteze, au fost oprite de catre oamenii legii. Potrivit politiei, o persoana a fost condusa la inspectoratul de politie. Cat despre contraprotestul organizat de credinciosi, 5 dintre acestia au fost escortati la politie. Toti ar putea fi cercetati pentru ca au incalcat legislatia privind intrunirile, au opus rezistenta politiei sau pentru huliganism nu prea grav.


Speranta STATE, REPORTER PRO TV ”Chiar inainte ca cele 2 tabere sa se intalneasca, bulevardul Grigore Vieru a fost impanzit de politisti, gata sa intervina in cazul unor eventuale provocari.”


Potrivit politiei, in ambele grupuri, participantii la mars si contramanifestantii ・au fost cate aproximativ 100 de persoane.