Relatiile intre Romania si Republica Moldova raman aceleasi, indiferent de cei care vin in functii in cele doua tari, sustine ambasadorul roman Daniel Ionita, dupa prezidentialele de la Chisinau si in ajun de parlamentarele de la Bucuresti. Desi presa de peste Prut l-a descris pe Igor Dodon drept un presedinte pro-rus, diplomatul se arata convins ca parcursul european al tarii noastre este ireversibil.

Publicat:04.12.2016, 13:34


Ambasadorul roman la Chisinau, care inca nu a avut inca o intrevedere cu Igor Dodon in calitate de presedinte ales, spune ca venirea acestuia la presedintie nu va schimba atitudinea Bucurestiului.

Daniel IONITA, AMBASADOR ROMANIA LA CHISINAU ”Eu cred ca relatiile strategice, fratesti dintre Romania si RM sunt mult prea importante pentru a fi perturbate de anumite persoane care pot ocupa la un moment dat diverse functii in stat.”

Desi inca nu a fost confirmat in functie, Igor Dodon a reusit un schimb de replici virtual cu presedintele Romaniei. Dodon a sugerat intr-un interviu ca asteapta de la Klaus Iohannis ratificarea Tratatului de frontiera intre cele 2 state, iar Iohannis a spus ca Dodon abia urmeaza sa inteleaga cum se procedeaza intre presedinti. Ulterior, socialistul i-a reprosat liderului de la Cotroceni ca nu i-a raspuns la o scrisoare adresata acum jumatate de an, in care ii cerea sa ia masuri in privinta miscarilor unioniste din Romania. Ambasadorul Daniel Ionita a evitat sa comenteze replicile celor doi. 

Daniel IONITA, AMBASADOR ROMANIA LA CHISINAU ”Alaturi de colegii din corpul diplomatic, asteptam cu deosebit interes decizia CC referitor la validare. Abia dupa aceea ne putem exprima in cunostinta de cauza.”

Seful misiunii diplomatice romane crede ca Moldova ar trebui sa continue eforturile de integrare europeana.

Daniel IONITA, AMBASADOR ROMANIA LA CHISINAU ”Credem ca directia strategica Vest trebuie sa fie urmata cu tarie, doar asa progresele realizate pana acum de autoritatile de la Chisinau pot fi consolidate si pot duce la o recredibilizare a eforturilor si demersurilor, seriozitatii autoritatilor. Parcursul european al RM este singura varianta pe care Romania o sustine.”