Aproape 10 mii de oameni au semnat petitia online, prin care cer impozitarea bisericilor. Semnatarii nemultumiti de faptul ca preotii se implica in politica cer ca botezurile, cununiile si inmormantarile sa fie gratuite. Oamenii sa ofere, atat cat pot pentru aceste procesiuni religioase, fara sa existe anumite taxe.

Publicat:08.11.2016, 16:00

Ion ANDRONACHE, ACTIVIST CIVIC: “Biserica a devenit o forma mai pompoasa a Oficiului Starii Civile, unde pretul pune taxe pentru anumite servicii...”

Activistii spun ca bisericile demult au devenit o afacere in tara noastra si ca preotii stabilesc anumite taxe pentru slujbe. De fapt, cununiile sau botezurile trebuie sa fie gratuite, spun semnatarii, si oamenii sa decida cat sa doneze pentru manastiri si biserici.

Activistii au cerut responsabililor de la Inspectia de Stat a Muncii sa verifice legalitatea muncii neremunerate a oamenilor la biserici, fara ca acestea sa achite fondul asigurarilor sociale. Astfel, ca toti cei care muncesc la manastiri si biserici trebuie sa detina polita medicala, dar si sa beneficieze de pensie. Petitia a fost trimisa si la Procuratura Generala. 

Doina Ioana STRAISTEANU, AVOCAT: “Daca implicarea persoanelor cu dizabilitati, in manastiri in biserici nu este trafic de fiinte umane...”

Totodata, activistii sunt revoltati de ultimele declaratii ale preotilor, care promoveaza un anumit candidat la prezidentiale. Episcopul Markel, care acum o saptamana, a indemnat oamenii sa nu o voteze pe Maia Sandu nu ne-a raspuns la telefon, pentru comentarii.

Atunci, insa acesta a declarat ca biserica nu face politica, ci anumite lamuriri. Anterior si Mitropolitul Moldovei a facut indirect campanie pentru Igor Dodon. Atunci secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibas, a dat de inteles ca intr-adevar mitropolitul l-ar sustine pe Dodon la alegerile prezidentiale si ca nu e nicio incalcare. Astazi, acesta nu a fost de gasit.