Se vor deplasa mai usor, chiar daca nu pe propriile picioare. Aproape 600 de persoane cu deficiente locomotorii vor primi in dar carucioare performante. Unii dintre ei le-au asteptat toata viata, asa ca mai mare fericire pentru ei nu exista.

Publicat:29.06.2017, 16:17

Pentru Lidia Balan din Chisinau, acest carucior inseamna libertate.  Pana acum ea se deplasa ocazional cu ajutorul unui scaun cu rotile imprumutat. 

Lidia BALAN ’’Sunt foarte bucuroasa, este destul de comod”

Si aceasta femeie din Balti, pentru prima data va avea un carucior. 

"Aici imi face proteza si ieri am primit o mare bucurie, ca imi da un carucior.”

32 de felceri din tara au fost instruiti de medicii din SUA si Germania cum se efectueze o evaluare corecta si sa aleaga caruciorul corespunzator fiecarei persoane in parte.

"Normal, dar inca nu pot sa spun nimic ca nu sunt obisnuit”. 

"Am ales acest carucior pentur ca I se potriveste mai mult pentru strada pentru drum de tara”. 

"Am fost instruiti cum sa alegem caruciorul in dependenta de diagnoza, echilibru”.  

Carucioarele vor fi distribuite prin raioane, acolo unde mai multe persoane cu dezabilitati sunt in ateptarea lor.

Mihai MARGINEANU, PRESEDINTELE ASOCIATIEI INVALIZILOR DIN RM "Este de mare ajutor, ani intregi stam in asteptare, acum e mai simplu.”

Carucioarele au fost donate de Biserica mormona. Deja de 6 ani parte a proiectului este si Ministerul Muncii care aloca bani pentru ansamblarea lor.

Serghei COVALI, CONDUCATOR BISERICA MORMONA DIN MOLDOVA "In R. M proiectul dureaza din 2001 si am adus peste 7 mii de scaune rulante, este parte din ceea sunt si ce facem”. 

Conform centrului de Protezare si Reabilitare peste 1000 de persoane cu dezabilitati din tara noastra au nevoie de carucioare.