Au bubuit Carpatii de cantecele moldovenilor adunati la statiunile romanesti ca sa marcheze Craciunul pe stil vechi. Unii au chefuit pana in zori in restaurante unde au incins hore langa mesele doldora de bucate. Altii, au preferat sa se dea cu saniuta, chiar la miez de noapte.

Publicat:07.01.2019, 15:26


Hore si chiote au rasunat pana in zori in acest restaurant de la Predeal, un oras din judetul Brasov, situat la cea mai mare altitudine din Romania.

Acolo, moldovenii au avut parte de un sejur pe care, spun ei, nu-l vor uita curand. Gazdele au avut grija ca mesele sa fie pline cu bunatati, iar vinul si palinca au incins repede atmosfera.

Patru, cinci zile practic, mancarea ca-n vis, ca intr-o poveste adevarata. Suntem din Chisinau si acolo nu avem parte de asa ierni frumoase. Neaparat venim si la anul. Ne-a placut foarte mult Predealul, suntem prima data aici.”

" Foarte frumos. Foarte, foarte, foarte frumos."

Chiar si aproape de miezul noptii, pe partia Clabucet inca mai erau moldoveni.

"- Aici e mai frumos dupa sarbatori, adica prelungim sarbatorile. - Cat o sa le prelungiti? - Cat o sa putem. - Si cam cat crezi ca o sa puteti? - La varsta pe care o avem, avem foarte multa energie."

Un pahar de vin fiert si o tura cu saniuta pe partie au fost doar inceputul. Moldovenii sunt hotarati sa ramana cat mai mult timp, mai ales ca au noroc si de zapada.

"- La ora asta cu saniuta? - Da doamna, cu copiii, trebuie sa merg cu ei, nu-i las singuri. - Dar la ora asta? - La ora asta doamna, si la unu noaptea tot aici ne gasiti. "
 

"- Sarbatori foarte frumoase. - Si voi le continuati? - Da. - Mai aveti putere? - Da, foarte multa putere, pentru ca suntem tineri. 
Valea Prahovei va fi deschisa si in zilele urmatoare. Copiii mai au o saptamana de vacanta, iar partiile sunt pline acum de grupuri venite in taberele de schi."