Biroul National de Statistica a cerut ieri institutiilor de drept sa-l caute pe cel care a trimis presei acum cateva zile date false despre rezultatele recensamantului din luna mai. SIS-ul s-a autosesizat, Procuratura Generala examineaza si ea solicitarea. Directorul Biroului de Statistica nu crede ca a avut loc o scurgere de informatii din interior.

Publicat:06.01.2015, 13:25

Lucia SPOIALA, DIRECTOR BNS: ”noi am sesizat institutiile de forta: Procuratura Generala, ministerul de Interne, SIS, acuma se lucreaza la caz/ am solicitat safie identificat autorul acestei calomnii”

Serviciul de presa al Procuraturii Generale a confirmat pentru PRO TV ca aceasta solicitare a fost primita si inregistrata astazi. Potrivit Luciei Spoiala, SIS-ul s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Servicul de presa al Inspectoratului General de Politie afirma ca nu a primit o astfel de solicitare. La 31 decembrie Biroul National de Statistica a publicat pe site-ul sau oficial rezultatele preliminare ale recensamantului, care vizeaza numarul populatiei, structura pe sexe si locuintele. Peste 2 zile, vinerea trecuta, pe adresele electronice ale institutiilor media, au fost expediate aceleasi informatii plus date despre limba si etnie. Potrivit biroului, aceste date ar fi eronate.

Lucia SPOIALA, DIRECTOR BNS: ”noi inca nici nu le avem procesate, ca sa vorbim de un numar sau un procent oarecare la aceste intrebari”

Directorul Biroului National de Statistica afirma ca singurii care au acces la aceste date sunt responsabilii din cadrul sectiei recensaminte ale populatiei si locuintelor.

Lucia SPOIALA, DIRECTOR BNS: ”- Nu admiteti ca ar fi fost o scurgere de informatii din interior?

Nu admit din considerentul ca copierea sau preluarea unei informatii din nota informativa putea fi extrasa de pe site-ul statistica.md, cineva din birou categoric nu putea sa faca asta.”

Rezultatele finale ale recensamantului vor fi prezentate la sfarsitul acestui an. Numaratoarea s-a desfasurat in perioada 12-24 mai 2014 in toata tara, cu exceptia raioanelor din stanga Nistrului si a costat 89 de milioane de lei.