Chisunaul a devenit pentru cateva zile taramul licorilor lui Bachus. Zeci de feluri de vin din diferite tari ale lumii au fost expuse la Palatul Republicii. Vizitatorii au trecut mai ca pe la toate stand-urile, mai ales ca au putut gusta pe gratis bauturile. Toate sticlele, insa, au fost luate la ochi de o comisie, care a apreciat calitatea vinurilor, iar maine vor fi impartite medaliile de aur pentru cele mai bune.
Arome de toate licorile au plutit in aer, iar cei veniti au tot mirosit si au rotit paharele, inainte sa guste din vinuri.
Iurie NICULA, VIZITATOR: “Un gust complicat, armonios si placut pentru papilele gustative. “
Iurie Nicula, din Anenii Noi, viseaza la o plantatie de vita de vie, de mai multi ani. Inainte de a porni o afacere, insa, spune ca vrea sa se initieze in domeniu.
Iurie NICULA, VIZITATOR: “Am fost la niste cursuri de somalier si mi-a spus ca se bea vinul corect. Nu beti cu gaturi mari. Intotdeauna savurati si rotiti-l prin gura. “
Peste o suta de producatori autohtoni s-au laudat cu ce au mai bun. Au fost expuse vinuri de la Stefan-Voda, Comrat, Calarasi sau Purcari. Alb, Rose ori Rosu, toate au fost la mare cautare. Chiar daca sunt produse in tara noastra, unele soiuri de vin nu ajung pe mesele moldovenilor. De exemplu, acest spumant poate fi gasit in magazinele americanilor ori britanicilor.
“Este pemtru cafenele si restaurante. Domnisoarele pot gusta acest produs. Este pentru petreceri si cluburi. Ofera o culoare aparte sarbatorii. “
In total, la expozitie au putut fi gustate vinuri aduse din 12 tari. Ucrainenii au pregatit sticle de vin pentru ocazii diferite, de exemplu: pentru prima intalnire sau pentru o cina in familie. Si georgienii au atras multa lume.
"Prin calitate, prin aroma, prin Georgia.“
“Au un nivel de aciditate mai mare, ceea ce nu persista la vinurile moldovenesti. Vinul alb costa 90 de lei, rose – 100 de lei si rosu -120 de lei.“
“Au o culoare mai intensa. Au un gust specific. Este un saperavi din Georgia. - Este mai bun decat al nostru moldovenesc?- Fiecare isi lauda copilul lui.“
Oaspetii spun ca au ramas incantati de produsele moldovenesti, dar si de tara noastra.
“Buna ziua. Eu nu m-am salutat. Va multumesc pentru ospitalitate.- Buna ziua. Buna seara. “
Si divinurile s-au bucurat de multa atentie.
“Transmitem ceea ce simtim noi. Noi, moldovenii, cu ce traim? Cu voie buna, cu cantec. “
Pentru vinificatori au fost aduse si tehnologii noi. Vinurile vor fi evaluate de o comisie, iar maine castigatorii vor fi medaliati. Evenimentul se afla la cea de-a 21-a editie si se va incheia maine.