Copiii vor putea merge la gradinita de la 2 ani, din contul bugetului de stat. Guvernul a aprobat astazi modificari la Codul educatiei in acest sens.

Publicat:21.11.2018, 15:27Anterior, din bugetul de stat erau finantate serviciile de educatie timpurie pentru copii de la 3 pana la 6 ani. Nu toti parintii insa isi vor putea duce micutii la gradinita de la doi ani imediat dupa intarea in vigoare a legii. Autoritatile spun ca procesul se va face treptat in 800 de institutii prescolare.

Comunicat de presa emis de Guverul Republicii Moldova:

"Parintii vor putea înscrie la crese sau gradinite copiii cu vârsta de la 2 ani, iar statul va suporta cheltuielile pentru asigurarea serviciilor educationale si de îngrijire. În acest sens, Guvernul a aprobat o serie de modificari la Codul educatiei.

Proiectul de lege are drept scop asigurarea accesului copiilor cu vârsta de la 2 ani la serviciile de educatie prescolara, contribuind astfel la dezvoltarea competentelor acestora. Anterior, statul finanta serviciile de educatie timpurie pentru copii de la 3 pâna la 6 ani. Initiativa va asigura accesul la serviciile educationale în special pentru copiii din familii social-vulnerabile. În acelasi timp, datorita faptului ca aceste servicii vor fi accesibile pentru copii de la 2 ani - parintii vor avea posibilitatea sa se integreze mai usor în câmpul muncii.

Statul va asigura gradual dezvoltarea serviciilor educationale, în functie de nivelul de pregatire si locurile disponibile în institutiile de educatie timpurie, precum si de mijloacele financiare prevazute în acest scop. În prezent, circa 800 de asemenea institutii din tara sunt pregatite, sau se afla în curs de adaptare a infrastructurii, pentru a primi jumatate din numarul copiilor cu vârsta de 2-3 ani. Pentru acesti copii au fost prevazute mijloace financiare în bugetul public national, începând cu anul 2019.

Statul va extinde treptat finantarile serviciilor educationale pentru acesti copii, în baza unui program de dezvoltare a serviciilor de educatie timpurie, elaborat de Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii în colaborare cu autoritatile publice locale si Ministerul Finantelor."