Un complet de admisibilitate din cadrul Colegiului Disciplinar de pe langa Consiliul Superior al Magistraturii a respins sesizarea depusa de o familie din Chisinau care a demonstrat anterior, cu probe audio si video, relatia de rudenie dintre un avocat - reclamant intr-un dosar si un judecator ajuns intre timp la Curtea de Apel Chiainau, scrie ZdG.md.

Publicat:30.10.2018, 06:17

În contestatia depusa, acestia au prezentat mai multe dovezi, printre care declaratiile mamei judecatorului, dar si declaratia fiicei avocatului, care, fiind înregistrate pe ascuns, au admis ca cele doua familii sunt în relatii de rudenie. Membrii completului de admisibilitate nu au facut însa referire la aceste probe si au respins demersul, ca fiind neîntemeiat, pe motiv ca autorul nu ar fi adus „argumente suplimentare”.

În august 2018, ZdG scria ca familia Gociu, din Chisinau, a reusit sa obtina confirmarea unei relatii de rudenie ascunse ani la rând de catre judecatorul Igor Mânascurta de la Curtea de Apel (CA) Chisinau, promovat în 2017 de la Judecatoria Chisinau, oficiul Ciocana, si Vladimir Volcov, un avocat cu o vasta experienta în domeniu. Mentionam atunci ca Agentia Servicii Publice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si instantele de judecata, fie au refuzat sa ofere informatii la subiect, fie au negat veridicitatea relatiei de rudenie.

Aceasta a fost însa confirmata de mama judecatorului, care, într-un dialog înregistrat de familia Gociu, a oferit detalii despre relatia „secreta” dintre judecator si avocat. „E cumnatul nostru, dar traieste în Chisinau. Fratele sotului meu o tine pe sora lui. Volodea e în Chisinau. E un avocat foarte bun… Noi suntem rude apropiate”, le-a spus Iulia Mânascurta, mama judecatorului, fiind înregistrata audio, iar ulterior si video de catre familia Gociu, care a fost implicata într-un litigiu cu avocatul Vladimir Volcov, examinat de catre judecatorul Igor Mânascurta.

Completul de admisibilitate nu face referire la probele audio si video

Initial, pe 14 iunie 2018, Inspectia Judiciara de pe lânga CSM constata ca informatiile despre relatia de rudenie dintre avocatul Volcov si judecatorul Mânascurta nu s-a confirmat, fiind prezentata o declaratie pe proprie raspundere a judecatorului, care afirma ca nu este ruda cu avocatul. Ulterior, însa, familia Gociu le-a gasit si înregistrat audio pe mama judecatorului, iar ulterior, pe fiica lui Vladimir Volcov, Vera, si ea avocata. Ambele au declarat ca familiile Mânascurta si Volcov sunt rude. Toate materialele au fost remise în adresa CSM pentru a fi verificate.

Constestatia a fost examinata de Completul de Admisibilitate nr. 1, format din judecatorii Elena Cobzac, Aliona Miron si Liliana Å¢urcan. La 3 septembrie 2018, cei trei au decis sa respinga constestatia familiei Gociu pe motiv ca „sunt invocate fapte similare celor din sesizare, fara ca autorul sa fi adus argumente suplimentare”. În motivarea hotarârii, analizata de ZdG, nu se face vreo referire la înregistrarile audio si video prezentate de familia Gociu, în care mama judecatorului si fiica avocatului admit relatia de rudenie dintre ei, facând trimitere doar la articole din legi.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD