Desi peste o saptamana biletele la autobuz vor putea fi cumparate si la terminalele de plata, multi pasageri spun ca vor merge in continuare la casa. Unii - pentru ca nu se pricep, altii pentru ca asa s-au obisnuit. Ministrul Economiei e sigur ca in curand procedura va fi floare la ureche pentru toti, iar o inovatie in plus, nu strica.

Publicat:10.02.2018, 13:23


“Sigur ca prin aparatele acestea este mult mai comod, in special pentru tineret care practic le folosim in fiecare zi pentru absolut toate serviciile.”

“Ar fi destul de comod, adica poti sa cumperi bilet din orice loc, o sa fie mai comod nu o sa trebuiasca sa alergi de fiecare data la gara.”

“Ca de obicei luam biletele de la casa, deoarece la casa poate sa ne ofere si o informatie. De terminale nu fiecare om se stie a folosi.”

Acest barbat spune ca terminalele ii dau mari batai de cap, a incercat de cateva ori sa le foloseasca, dar e prea complicat, mereu incurca itele. “La casa e mai usor, aici te-ai dus la casa ti-a dat biletul, te-ai urcat in transport si ai plecat mai departe, da aici e incurcatura, poate pentru tineri e mai bine da pentru noi nu.”

 “Eu nu prea ma pricep in telefon, cu atat mai mult in bancomate si terminale.”


Soferii spun ca marea lor problema este numarul mic de pasageri. Inovatiile ii intereseaza mai putin.

"Ar fi mai bine pentru studenti care sunt in oras, nu vor sta in rand la casa. Pentru soferi e totuna, ori deacolo ori de dincolo, numai sa fie calatori."

"Nui lume, nu sunt calatori. Daca nu reuseste sa vina, el perde banii si eu ma duc, se fac ambuteiaje in oras si nu reuseste la ora, cel mai bine vii la casa, vezi masina te-ai urcat in rutiera cu bilet."

Ministerul Economiei sustine ca cei care vor cumpara bilete online nu vor plati pentru operatiune. Mai exact, se va achita doar costul calatoriei, fara comision.

Chiril GABURICI, MINISTRUL ECONOMIEI SI INFRASTRUCTURI: “Scopul este unul foarte simplu - de a face acesul la bilete foarte comod, de oriunde.- Am intrebat la gara mai multi pasageri, ei spun ca nu prea stiu cum sa se foloseasca? -Noi, probabil, tot timpul ne temem de ceea ce este nou. Odata ce serviciul va fi disponibil, credeti-ma, foarte multi vor vedea cat este de comod si vor incerca acest serviciu.”

 Directorul unei companiei, care instaleaza astfel de terminale sustine ca serviciul va fi disponibil pe intreg teritoriul tarii.  

Victor CIOBANU, DIRECTOR COMPANIE: “Prima etapa presupune introducerea unui cod a rezervarii eliberat prin saitul gara-auto si achitarea la terminal. A doua etapa va presupune completarea destinatiei, rutei, timpului, locului in autobuz si achitarea direct la terminal.”    

 In prezent, biletele pot fi cumparate la case sau pe site-ul autogara.md.

Stefan VIERU, ADMINISTRATOR GARI SI STATII AUTO: “A venit ideea de a largi spectrul acesta, de a achita cash prin intermediul aparatelor de colectare a resurselor banesti. Toate criteriile care sunt stabilite pentru biletul de calatorie vor fi imprimate pe hartie. In caz ca ruta se amana pasagerul beneficiaza de toate drepturile prevazute in regulament.” 

 Biletele vor putea fi cumparate la terminale din 15 februarie, pentru inceput, doar la cursele operate de la autogara centrala.