Perchezitii si retineri intr-un dosar privind perfectarea ilegala a pasapoartelor. Ofiterii CNA au retinut astazi 6 persoane si au facut 11 perchezitii la Intreprinderea de Stat Registru si la Biroul de Migratie si Azil al Ministerului de Interne.

Publicat:27.04.2015, 13:12

Dupa cateva ore de perchezii in oficiul central al Intreprinderii Registru, ofiterii CNA au iesit impreuna cu 2 functionari. Este vorba despre sefi de sectii din institutie care au fost escortati la CNA pentru audieri. Acestia nu au facut nicio declaratie, insa cei de la anticoruptie ii suspecteaza de depasirea atributiilor de serviciu si fals in acte. CNA sustine ca printr-o schema bine pusa la punct, functionarii retinuti primeau cate 10 mii de euro pentru a elibera ilegal pasapoarte.

Bogdan ZUMBREANU, SEF SECTIE URMARIRE PENALA CNA: “Noi am constatat ca functionari din cadrul Intreprinderii de stat Registru in complicitate cu cetateni neangajati in campul muncii au eliberat fraudulos pasapoartea clonand identitatea reala a altor persoane. Se prezentau documente primare care stau la baza eliberarii pasapoartelor cu incalcarea legii.”

Dosarul a fost deschis inca in iulie 2014, iar ofiterii anticoruptie spun ca prin intermediul acestei scheme au fost perfectate cel putin 30 de pasapoarte.

Bogdan ZUMBREANU, SEF SECTIE URMARIRE PENALA CNA: “Suntem in proces de identificare a persoanelor carora le-au fost eliberate aceste pasapoarte. De aceste pasapoarte au beneficiat persoane inclusiv certate cu legea. Persoane anuntate in cautare, condamnate pentru fraude bancare, evaziuni fiscale si trafic de droguri.”

Purtatorul de cuvant al Ministerului Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, care are in subordine Întreprinderea Registru, a refuzat sa ofere detalii despre acuzatiile care li se aduc celor doi angajati.  

Stela NISTOR, PURTATOR DE CUVANT MTIC: “Inca o data se confirma ca pasapoartele nu pot fi falsificate, iar cei care le falsifica vor raspunde in fata legii.”

Tot astazi, in acelasi dosar au avut loc perchezitii si la Biroul de Migratie si Azil al Ministerului de Interne, fiind retinut un sef de sectie. Daca vor fi gasite vinovate, persoanele retinute risca pana la 10 ani de inchisoare.