Enoriasii din Dereneu, Calarasi nu-si pot gasi linistea. Dupa ce s-au certat ieri la usa bisericii, astazi ei au spart lacatul si au instalat altul nou. Ulterior au incuiat usa si nu au lasat pe nimeni sa intre in interior. Acestia sunt suparati ca preotul a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Publicat:05.03.2018, 17:43


In jurul orei 14, cand la biserica era doar paznicul, cativa sateni insotiti de preoti si secretarul Episcopiei de Ungheni si Nisporeni au patruns pe teritoriul lacasului.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: "Cu o caramida si un obiect din metal, oamenii au spart lacatul acestei usi. Au intrat prin spate, iar mai apoi au inlocuit broasca usii principale."

“Ne-am adunat in fata primariei, am asteptat pana la 14:30, dar nu s-a prezentat  nimeni. Am venit aici impreuna.”

“Cine a venit cu ideea? Ideea a fost inca de ieri. Credeti ca asta e o cale legala de a va manifesta credinta? Pe noi ne-au mintit, ieri ne-au promis, ce de nu au venit.”

Vadim COROSTINSCHI, SECRETAR EPISCOPIA DE UNGHENI SI NISPORENI: ”Fiindca nu au fost ascultati de nimeni, au decis sa vina sa-si ia inapoi biserica. Paznicul benevol a deschis poarta.” 

 Paznicul bisericii spune insa altceva.

“Eu le-am spus, nu am cheia. Ei cu de-a sila au sfaramat usa. Trei spargeau, iar trei cantau. Au cantat, da Doamne, da Doamne. Eu am sus, cu Doamne asa nu deschizi lacata.”

Enoriasii spun ca nu au spart lacatul si ca usa singura s-a deschis.

“-Cum ati intrat in incapere? -Pe usa. -Cine a deschis? -S-a slujit si s-a deschis.”

“Prin puterea rugaciunii s-a descuiat usa?”

“Da, Dumnezeu face minuni.”

“Am facut o rugaciune, s-a deschis usa si noi am schimbat lacatul.”

 O parte din locuitorii satului este indignata de decizia preotului de a trece la Mitropolia Basarabiei, deoarece ei nu si-ar fi dorit acest lucru. Mai mult oamenii il acuza pe preot ca ar fi incalcat legea.

”Aproape 30 de ani in urma erau icoane vechi si acum nu sunt. Unde sunt? Nu primim raspuns la intrebarile noastre.”


Preotul din sat respinge toate acuzatiile.

Florin-Marin, PREOT: “La noi in biserica este muzeu de icoane. Sunt niste aberatii. El spun fel de fel pentru a defaima omul. Cum comentati dosarele? Nu este nici un dosarpe rol.”

 Preotul a depus o plangere la politie pentru ca enoriasii au spart lacatul.

Constantin TURUDA, AVOCATUL PREOTULUI: ”Marin-Florinel locuieste pe teritoriul bisericii, suntem in prezenta violarii mai multor ocrotite de catre Conventia Europeana a Drepturilor omului. Am depus o plagere penala pe tulburare de pposesie si violare de domicili.”

“Au fost depuse plangeri penale pe presupuse infractiuni svarsite de acesta, dar care au fost clasate.”

 Enoriasii spun ca vor pazi biserica zi si noapte pana cand aceasta va reveni la Mitropolia Moldovei. Scandalul la biserica din Dereneu a inceput inca de sambata. Satenii, impartiti in doua tabere, s-au imbrancit, fiind nemultumiti ca lacasul sfant a trecut la Miropolia Basarbiei.

Nu este clar de ce enoriasii si-au manifestat mania abia acum, intrucat biserica se afla in subordinea mitropoliei Basarabiei inca de la inceputul anului trecut. Preotul satului, care oficiaza slujbe de 27 de ani spune ca a luat aceasta decizie, pentru ca Mitropolia Moldovei il jupuia de bani.

Episcopia de Ungheni si Nisporeni respinge acuzatiile. Ieri urma sa fie organizata o sedinta la primarie cu partile implicate si cu reprezentanti de la Guvern, intalnirea insa nu a mai avut loc.