Cetatenii din Republica Moldova vor primi consultatii juridice gratuite in cadrul unui proiect social cu genericul "Farmacia Juridica in Moldova". Acesta va fi lansat de catre Uniunea Juristilor din Estonia, in cooperare cu Departamentul de Cooperare al Ministerului de Externe al Republicii Estonia, Primaria municipiului Chisinau si BAA "Efrim, Rosca si Asociatii" (ERA), scrie bizlaw.md.

Publicat:20.03.2018, 08:16

Mai exact, acesta consta în asigurarea asistentei juridice primare (consultatii gratuite) cetatenilor Republicii Moldova. Totodata, în cadrul proiectului va fi lansata o platforma juridica specializata, unde cetatenii vor putea gasi raspunsuri la cele mai frecvente întrebari juridice.

Lansarea proiectului va avea loc în data de 22 martie în intervalul orar 10:30 – 13:00. În acest scop, un troleibuz va circula prin Capitala pe un itinerar stabilit. Mai multi reprezentanti ai profesiilor juridice, printre care avocati, notari, executori judecatoresti, reprezentanti ai Primariei, vor oferi consultatii juridice gratuite, timp de trei ore. Consultatiile vor fi oferite în timpul stationarii troleibuzului.

Troleibuzul va avea urmatorul traseu:

  • 10:30 – 11:00 – stationare la Cinematograful Patria de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant , lansarea proiectului, acordarea de consultatii cetatenilor;
  • 11:00 – pornire de la Cinematograful Patria de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt, în directia Garii feroviare;
  • 11:10 – 11:30 – stationare vizavi de magazinul UNIC (directia spre Gara Feroviara), oferirea de consultatii cetatenilor;
  • 11:30 – pornire spre bulevardul C. Negruzzi, bulevardul Iu. Gagarin si retur;
  • 11:40 – 12:00 – stationare în fata Garii Feroviare, pe  bulevardul Iu. Gagarin, acordarea de consultatii cetatenilor;
  • 12:00 – pornirea spre bulevardul C. Negruzzi – bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt;
  • 12:20 – 12:50 – stationare în preajma intrarii principale a Centrului National Anticoruptie, în apropiere de statia Universitatii de Medicina, acordarea de consultatii cetatenilor;
  • 12:50 – pornire retur spre Cinematograful Patria de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.

Pentru lansarea proiectului, în Republica Moldova va veni o delegatie din Estonia, în perioada 18 – 24 martie. Pe parcursul vizitei, membrii acesteia vor avea mai multe întâlniri cu autoritatile publice locale, avocati, notari, executori judecatoresti, mediul academic, studenti etc. Întâlnirile vor avea avea loc în orasele Cahul, Comrat, Ungheni si Chisinau.

Proiectul ”Farmacia juridica” a fost lansat de Uniunea Juristilor din Estonia. În fiecare luna, în sase regiuni din Estonia, avocati, notari, executori judecatoresti si consilieri juridici ofera consultatii pro bono cetatenilor.

În luna octombrie a anului trecut, o echipa formata din juristi, notari, avocati si executori judecatoresti din Republica Moldova au întreprins o vizita de studiu în Estonia, pentru a învata cele mai bune practice referitoare la sistemul de justitie, scrie bizlaw.md.