Acum cateva luni, Finpar Invest SRL - companie de baza in imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vandut trei proprietati in valoare de peste jumatate de miliard de lei. Printre ele si Global Business Centre, resedinţa de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativa de asasinare, scrie rise.md.

Publicat:11.10.2018, 16:29

Rise.md scrie ca, ranzactia nu s-a facut direct, ci prin cedare de firma. Cumparatorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunsi în spatele unor firme-paravan. Acum proprietatile sunt administrate de o rusoaica cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom.


Recent una dintre proprietatile preluate de la Finpar a si fost vânduta unor companii controlate anterior de controversatul bancher Veaceslav Platon, condamnat în prima si a doua instanta la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”.

Iulie 2018. Finpar Invest fondeaza Real Concept Imobil SRL si varsa în capitalul social al noii companii trei proprietati. E vorba de o vila urbana cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogarii de Nord si centrul de afaceri Global Business Centre.

Preventiv imobilele au fost evaluate de Soclu, companie care în trecut a mai prestat servicii similare firmei Finpar. Valoarea totala a celor trei proprietati – 608,5 milioane de lei.

„NU MÄ‚ MAI DERANJAÅ¢I”

 
În iulie 2018, la câteva saptamâni de la fondarea Real Concept Imobil, Finpar vinde cota de 100% ale noii companii offshorului Querious Holdings LTD din Gibraltar. Oficial Finpar e detinuta de Asirapal Enterprises LTD, o companie din Cipru.

Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezenta Olgai Bondarciuc, notara care a autentificat în trecut mai multe tranzactii în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc.

Mihai Pocnea, administrator al Finpar Invest, a refuzat sa comenteze la telefon tranzactia si a solicitat sa-i trimitem întrebarile în scris, ceea ce am si facut. Dupa câteva zile de asteptare, timp în care nu am primit raspuns, am revenit la Pocnea, însa acesta a neglijat apelurile si mesajele noastre.

Am insistat repetat si, într-un final, Pocnea ne-a expediat urmatorul mesaj: „Acesta este numarul meu personal de telefon si va rog sa nu ma mai deranjati în acest mod. Multumesc.” Asta în conditiile în care numarul sau de mobil este indicat în documentele de reprezentare ale companiei Real Concept Imobil în fata Agentiei Servicii Publice.

PROPRIETARUL DIN GIBRALTAR

 
Noul proprietar al Real Concept Imobil, Querious Holdings LTD, este detinut de Redmount Nomines LTD, o companie paravan tot din Gibraltar si care face parte din grupul Redmount, specializat în servicii de optimizare fiscala si gestionare de active.

Peste câteva zile dupa ce a cumparat firma Real Concept Imobil, Querious Holdings a cedat cota de 100% unei alte firme din Gibraltar – Eastern Holdings LTD (Detalii, AICI). Aceasta din urma are actionari nominali tot din cadrul grupului Redmount.

[...]

Deja la mijlocul lunii august 2018, administrator la Real Concept Imobil devine Yulia Rogozhina. Femeia are 37 ani, e cetateanca a Federatiei Ruse si locuieste în Lytkarino, o suburbie a Moscovei. Anterior Rogozhina a activat în cadrul firmei Gazpromstroyinginering, o subsidiara a gigantului rus Gazprom.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD