Grigore Petrenco a fost luat pe sus de mascati chiar pe Aeroportul Chisinau. Dupa ce recent a fost eliberat sub control judiciar, astazi Petrenco s-a pornit la Berlin, nu a ajuns insa nici pana la trapa avionului, intrucat mascatii l-au retinut cu cateva minute inainte de imbarcare. In timp ce Grigore Perenco sustine ca are permisiunea judecatorilor de a parasi tara, procurorul sustine ca magistratii nu au luat o decizie in acest sens.

Ultimul update: 14.05.2016, 16:16 Publicat:14.05.2016, 10:00

Grigore Petrenco a fost luat pe sus de catre mascati chiar din autobuzul care se indrepta spre avion. El sustine ca a fost bruscat si imbrancit, iar politistii nu ar fi prezentat niciun act care le-ar permite sa-l retina. Oamenii legii sustin contrariul. 

“ - Prezentati in baza carui act m-ati retinut? Aceast document arata ca Petrenco are interdictie de a parasi tara. “

Procurorul Nicu Sendrea, care se ocupa de dosarul Petrenco sustine ca instanta nu a luat decizia de a-i permite lui Petrenco sa paraseasca tara. 

Potrivit celor de la politia de frontiera, in timp ce Petrenco astepta la linia de control a venit decizia judecatoriei Rascani, conform careia, Petrenco nu poate parasi tara. 

Initial, dl Petrenco nu s-a conformat cerintelor legale ale politistilor de frontiera, urcandu-se in autocarul care transporta pasagerii spre aeronava. La solicitarea repetata a angajatilor Politiei de Frontiera de a cobori din autocar, domnul Petrenco s-a conformat si a parasit sala de asteptari. 

Impreuna cu sotia sa, Grigor Petrenco urma sa ajunga in Germania. Acolo, avea programata o intrevedere cu membrii unui partid de stanga din Berlin.  

Grigore PETRENCO, LIDER PARTIDUL “CASA NOASTRA-MOLDOVA”: “ Politistul a prezentat documentul care arata ca noi am fost plasati sub arest la domiciliu, dar noi avem un document mai recent, care ne permite sa iesim din tara pentru cinci zile. “ 

Din cauza incidentului cursa Chisinau-Munchen cu care trebuia sa zboare Petrenco s-a retinut la sol mai bine de o ora.

Ana URSACHI, AVOCAT: “Acestea sunt foile care le-au prezentat. La prima vedere ar arata ca o hartie igienica. Documentul este din partea Procuraturii Municipale, iar acuzarea in cazul lui Petrenco este din partea Procuraturii Rascani.” 

Pe 26 aprilie, Grigore Petrenco si colegii sai au fost eliberati din arest la domiciliu sub control judiciar. Pe langa faptul ca nu pot parasi tara fara acordul judecatorilor, le-a fost interzisa si participarea la proteste. Ei sunt invinuiti de provocarea dezordinilor in masa in timpul unui protest organizat pe 6 septembrie 2015 in fata Procuraturii Generale.