Cel putin 28 de persoane - in majoritate femei si copii - si-au pierdut viata miercuri dimineata in vestul Afganistanului, dupa ce autobuzul cu care calatoreau a sarit in aer in urma impactului cu o bomba amplasata la marginea drumului.

Publicat:31.07.2019, 11:43

„In aceasta dimineata, in jurul orei 06:00 (01:30 GMT), un autobuz care circula intre Kandahar si Herat a sarit in aer in urma impactului cu o bomba amplasata la marginea drumului de catre talibani”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei din provincia Farah (vest), Muhibullah Muhib, indicand ca la aceasta ora bilantul victimelor este „de cel putin 28 de morti si 10 raniti”.

Potrivit acestuia, bomba era destinata sa loveasca fortele de securitate.

Serviciul de presa al guvernatorului din Farah a confirmat bilantul victimelor, dar a avertizat ca acesta ar putea creste in orele urmatoare.

Talibanii nu au reactionat pe moment.

Aceste noi decese survin la o zi dupa publicarea unui raport in care Natiunile Unite isi exprimase regretul ca civilii continua sa moara si sa fie raniti in Afganistan intr-un ritm ‘inacceptabil’, in pofida discutiilor destinate sa puna capat deceniilor de razboi in aceasta tara.

In pofida scaderii cu 27% a numarului de victime in primul semestru al anului 2019, comparativ cu primele sase luni ale lui 2018, 1.366 civili au fost ucisi si 2.446 raniti in Afganistan, a indicat misiunea ONU in Afganistan (MANUA) intr-un raport semestrial.

O treime dintre aceste victime sunt copii (327 de morti si 880 de raniti).

Statele Unite au angajat inca de anul trecut un dialog direct, fara precedent, cu talibanii, in speranta de a se ajunge la un acord de pace.

Washingtonul pare hotarat sa accelereze aceste negocieri, pe masura apropierii alegerilor prezidentiale afgane preconizate sa aiba loc la sfarsitul lunii septembrie si a cursei pentru Casa Alba in 2020.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad se afla in prezent la Kabul, urmand sa se deplaseze zilele viitoare la Doha, in Qatar, pentru noi discutii cu insurgentii.

Daca cele doua parti ajung la un acord, un dialog ‘interafgan’ - intre talibani si o delegatie afgana - ar urma sa inceapa apoi la Oslo, in Norvegia.

Sursa: