Igor Dodon cere pedepse penale pentru consilierii care au semnat declaratii de unire cu Romania. Presedintele spune ca va trimite la ONU si la Consiliul Europei scrisori in care va anunta ca statalitatea Republicii Moldova este pusa in pericol. Subiectul a fost discutat astazi la sedinta Consiliului Suprem de Securitate, boicotata de democrati, la indemnul lui Vlad Plahotniuc.

Publicat:07.03.2018, 13:16

Igor DODON, PRESEDINTE RM:Ma voi adresa cu o scrisoare oficiala catre ONU si Consiliul Europei. Suntem membri si Moldova si Romania. Vreau sa aflu pozitia partenerilor nostri externi.”

Igor Dodon, cel care a pornit, in paralel, o adevarata campanie prin care sa adune declaratii de statalitate, spune ca vrea ca cei care si-au pus semnatura in favoarea unirii cu Romania sa fie trasi la raspundere penala.

Seful statului are de gand sa ceara modificarea legislatiei astfel incat astfel de pedepse sa existe in Codul Penal. Asta desi declaratiile care l-au revoltat atat de mult sunt doar simbolice si nu au nicio valoare juridica.

Igor DODON, PRESEDINTE RM: “In foarte multe cazuri este pusa stampila primariei, care in opinia noastra contravine prevederilor Constitutiei RM.”

Presedintele crede ca pe 27 martie, atunci cand se implinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, ar putea avea loc actiuni de destabilizare.

Opinia sa a fost impartasita de toti membrii Consiliului Suprem de Securitate care au fost prezenti la sedinta de astazi asa ca au cerut organelor de drept sa se autosesizeze si sa fie vigilente.

In replica, asociatia care promoveaza unirea, ODIP l-a avertizat astazi pe Igor Dodon, printr-un comunicat, sa nu se joace cu focul, spunand ca surprizele abia incep. Si Maia Sandu a reactionat.

Lidera PAS a scris pe facebook ca presedintele ar trebui sa lupte cu hotii, nu cu unionistii. De la sedinta de azi, sase din cei 18 membri - Pavel Filip, Andrian Candu, Alexandru Jizdan, Eugen Sturza, precum si liberalul Roman Botan, presedintele comisiei parlamentare pentru securitate nationala.

De asemenea nu a venit niciun reprezentat al SIS. Ieri Vlad Plahotnciuc I-a indemnat pe reprezentantii Guvernului si Parlamentului sa nu se prezinte la sedinta. Cateva din motivele invocate de democrati sunt ca agenda nu a fost anuntata la timp, ca ministrul Apararii nu a fost invitat si ca seful legislativului nu este azi in tara. 

Igor DODON, PRESEDINTE RM: “Toate institutiile care nu au fost azi prezente au dat propuneri in agenda.”

 Sedintele Consilului Suprem de Securitate se vor desfasura trimestrial.