Oamenii s-au adunat in jurul orei 12.00 in statiunea Neptun, in fata cladirii unde are loc sedinta comuna a celor doua guverne, ei avand steaguri si pancarte cu mesaje precum "Vrem Unire", "Trecem Prutul", "Basarabia e Romania", "Politica externa comuna" si "DNA, treci Prutul", noteaza mediafax.ro.

Publicat:22.09.2015, 10:21Potrivit mediafax.ro, manifestantii au scandat ”Unire”, ”Basarabia e Romania” si ”Traiasca, traiasca, sa-nfloreasca, Moldova, Ardealul si tara Romaneasca”.

La un moment dat, oamenii au fortat cordonul de jandarmi, pentru a ajunge mai aproape de cladirea unde se desfasoara sedinta comuna a guvernelor.

Mitingul este organizat de Platforma Unionista ”Actiunea 2012”, oamenii spunand ca au venit sa transmita reprezentantilor guvernelor Romaniei si Republicii Moldova ca ar trebui sa fie stabilit un calendar pentru unirea celor doua state.

Iulia Modiga, reprezentanta Platformei Unioniste, a declarat ca pentru unificare trebuie facuti mai multi pasi, între care interconectarea energetica, o banca nationala comuna - Banca Nationala a Romaniei sa preia si operatiunile din Republica Moldova -, dar si o politica externa si interna comune.

Ea mai spus ca o delegatie a unionistilor urmeaza sa fie primita de catre oficialitati în Centrul International de Conferinte Neptun, unde se desfasoara sedinta comuna a guvernelor.

La ora transmiterii acestei stiri, sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova este în desfasurare.
Reuniunea celor doua guverne a fost decisa cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chisinau, în 27 august, cand au fost stabilite prioritatile pentru agenda bilaterala în urmatoarele luni si a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Aditional la Acordul între Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor doua guverne vor stabili în sedinta de la Neptun noile proiecte ce vor fi finantate în baza acestui acord. O atentie speciala va fi acordata continuarii proiectelor de infrastructura în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectarii sistemelor nationale electrice si de gaze naturale, precum si în domeniul transporturilor, prin proiectarea si realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din Romania la viitoare privatizari în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregatite pentru a fi analizate în cadrul sedintei vizeaza domenii ale agriculturii si protectiei mediului, dar si sprijin în dezvoltarea domeniului sanatatii, prin extinderea serviciului de interventie de urgente în Republica Moldova.

Sursa: MEDIAFAX.RO