Situatie disperata in statul african Zimbabwe, unde seceta prelungita se face resimtita in randul animalelor salbatice.

Publicat:07.11.2019, 09:07

Elefanti sau bivoli mor in fiecare zi de sete sau de epuizare, dupa ce raman blocati in noroiul din putinele balti in care se mai gaseste apa.

Autoritatile sunt depasite in cele mai multe dintre cazuri si nu pot decat sa asiste neputincioase la dezastrul din jurul lor.

Zimbabwe este in mod obisnuit una din cele mai bune regiuni agricole din sudul Africii, insa seceta severa din ultimul an provocata de lipsa ploilor a distrus culturile.

In unul dintre parcurile nationale au murit zece elefanti in ultimele saptamani, dar si antilope, zebre sau bivoli africani.

Localnic: „Situatia a devenit ingrijoratoare de cand nivelul apei a inceput sa scada. Si totul risca sa devina mai rau daca nu ploua.”

Intr-un alt parc national numarul elefantilor morti din cauza secetei a ajuns la 55. }In mod mnormal, autoritatile ar trebui sa lase natura sa isi urmeze cursul, insa in fata acestui dezastru, oamenii intervin pentru a salva animalele neputincioase.

Localnic: „Am venit cu o strategie de hranire, prin care trebuie sa suplimentam hranirea animalelor chiar in savana, pentru ca hrana care trebuia sa fie acolo, plantele acacia, nu a crescut din lipsa ploii, si nici nu stim cand va ploua.”

In aceste conditii, chiar si satenii din regiunile apropiate parcului national se confrunta cu atacuri ale animelelor salbatice, venite in cautare de hrana.

Localnic: „Avem probleme aici cu animalele infometate din Parcul National Mana care ne ataca animalele domestice. Elefantii, leii si hienele vin aici in sat si ne distrug chiar si recoltele.”

Seceta afecteaza peste 3,5 milioane de oameni din Zimbabwe.

In zonele afectate de seceta, nivelul mediu anual de precipitatii ar fi trebuit sa fie de 600 de milimetri pe metru patrat, dar acum nivelul este abia la jumatate.

Sursa: