Primul moldovean care a trecut frontiera europeana este un tanar din capitala, care, impreuna cu prietenii sai, a pornit intr-un maraton pana la Vama Leuseni pentru a se convinge ca avem liber in Europa. Acestia au alergat pana acolo, iar la miezul noptii au trecut simbolic frontiera cu pasaport biometric.

Publicat:28.04.2014, 05:51


Tinerii s-au pornit pe jos de la Chisinau ieri dimineata si au ajuns la vama Leuseni cu cateva ore inainte de miezul noptii, asa ca au hotarat sa faca un popas. Exact la ora 12 noaptea trei dintre ei, inarmati cu pasapoarte biometrice, au trecut simbolic vama pentru a marca momentul.

Nu a fost nevoie de toate aceste acte. Politistii de frontiera le-au verificat doar pasapoartele biometrice. Pentru ca sportivii au fost primii care au intrat in Uniunea Europeana fara vize, cei de la vama le-au permis sa treaca pe jos podul care desparte Moldova de Romania.

Tinerii au ajuns in Romania, dupa care au revenit in Moldova.

Regimul liberalizat se refera la perioade de scurta sedere: 90 de zile timp de 6 luni, fara drept de munca. In cazul depasirii acestei perioade vor fi aplicate sanctiuni in forma de amenzi de pana la 3000 euro si interdictii de a intra in spatiul Schengen pana la 5 ani. Pentru a preveni cazurile de migratie ilegala, politistii de frontierea ar putea sa ceara informatii despre scopul calatoriei, perioada aproximativa de sedere si posesia mijloacelor banesti.