Presedintele Nicolae Timofti nu va demisiona deoarece o asemenea decizie ar aduce instabilitate in tara si ar provoca o noua criza politica. Declaratia a fost facuta astazi de catre presedinte printr-un comunicat de presa. Timofti a venit cu o prima reactie la doua zile dupa proteste. Presedintele insa a refuzat sa se intalneasca cu manifestantii din piata si i-a trimis pe consilierii sai la Guvern ca sa discute cu liderii platformei DA.

Ultimul update: 08.09.2015, 18:28 Publicat:08.09.2015, 14:19

Ca si la manifestatia de duminica protestarii au insistat ca Nicolae Timofti sa-si dea demisia. Ceea ar insemna ,spune ei, un inceput pentru o noua perioada pentru tara noastra. Totusi dupa mai multe discutii nu s-a ajuns la nici o intelegere. La final consilierii presedintelui au refuzat sa faca declaratii pentru presa. Liderii protestarilor cred insa ca presedintele ar fi gata sa demisioneze doar ca liderii partidelor de la guvernare nu-i permit.


Andrei NASTASE, LIDER PROTESTARI: "Din cate il cunosc eu pe presedintele Timofti el si-ar fi dat demisia nu-i dau voie , exista niste stapani ai sai, pana acum noi ii spuneam oligarhi ei nici nu sunt oligarhi sunt mai prejos..."


Astazi intr-un comunicat de presa, presdinte insa a spus ca nu va demisiona.


Declaratia presedintelui Nicolae Timofti: "O asemenea decizie ar aduce la instabilitatea Republicii Moldova. Un vid de putere ar determina o noua criza politica. Am venit în aceasta functie pentru a pune capat unei perioade de instabilitate care a durat doi ani si jumatate, si nu accept sa fiu generatorul unei alteia de acel fel.”, se spune in declaratia sefului statului.

In acelasi timp, Nicolae Timofti precizeaza ca impartaseste multe din ingrijorarile exprimate de cetateni, doar ca nu poate face mai mult decat ii permite constitutia. El se arata ingrijorat de furtul miliardului si inactiunile BNM.


Declaratia presedintelui Nicolae Timofti: “Ca o paranteza, sunt mirat ca domnul guvernator mai este in functie, ca si intreaga administratie a BNM, dar amintesc ca demiterea sa nu este prerogativa presedintelui. Sunt constient de faptul ca pozitiile mele proeuropene, pro-NATO si cu privire la stationarea ilegala pe teritoriul nostru a bazei militare rusesti, m-au transformat intr-o tinta pentru fortele revansarde neo-sovietice, antioccidentale si antinationale..”, mai spune presedintele.


Astazi liderii protestarilor din piata au mai avut intalniri cu delegatia Uniunii Europene la Chisinau cu Ambasada SUA si Ambasada Germaniei, carora le-au cerut ajutorul si sprijinul in dialogul cu cei de la guvernare.

-----------

"Demisia presedintelui ar facilita procesul de purificare a clasei politice (...) Presedintele Nicolae Timofti este complice al marelui furt, prin inactiunea sa " - este una dintre pozitiile exprimate de reprezentantii platformei in cadrul intalnirii.

Aceasta solicitare a reprezentantilor Platformei a fost combatuta insa de Ion Paduraru, consilierul presedintelui, care motiveaza ca o eventuala demisie a lui Nicolae Timofti nu ar rezolva esenta problemelor invocate de Platforma: "Presedintele nu are prea multe prerogative, nu poate trage la raspundere, cu asta trebuie sa se ocupe institutiile din domeniu, Procuratura Generala. Vrem sa va spunem ca si presedintele vrea alegerea sefului statului prin vot direct de catre cetateni (...) Presedintele nu poate da afara niciun judecator, nu poate elibera din functie niciun ministru. Suntem o republica parlamentara. Presedintele si-a exprimat opinia sa printr-o declaratie, in care a spus despre ineficienta institutiilor statului".

Reprezentantii Platformei si-au aratat disponibilitatea de a-i inmana presedintelui Timofti o lista de recomandari, referitoare la modul in care acesta poate influenta asupra functionarii institutiilor statului.

"Ei au folosit paravanul integrarii europene pentru a fura totul in aceasta tara. Cetatenii R. MOldova nu vor sa fie condusi de aceasta guvernare. (...) Cu cat mai mult se va tergiversa, cu atat mai mult se va protesta", au adaugat reprezentantii Platformei.

Sursa foto: privesc.eu

Video asigurat de privesc.eu: