Sute de oameni au iesit pe strazi, nemultumiti de schimbarea sistemului electoral. Manifestantii, sustinatori ai partidelor dreapta, au marsaluit ore in sir, pichetand sediul partidului socialistilor si cerand demisia presedintelui. Apoi, coloana imensa a mers la democrati, fluturand drapele si scandand lozinci.

Publicat:30.07.2017, 14:36

Intr-o coloana, oamenii au pornit de la Parlament spre sediul Partidului Socialist, marsaluind pe bulevardul Stefan cel Mare, pana la strada Mihai Viteazul, astfel incat traficul rutier a fost sistat. 

Ajungand la sediul PSRM, oamenii au cerut demisia presedintelui Igor Dodon. 

Cu drapele si pancarde in maini, multimea si-a continuat drumul spre sediul Partidului Democrat. Astfel, ca soferii au ramas blocati in trafic. 

La un moment dat, protestatarii s-au luat la harta cu un preot.

“- Cu Rusia! Nu cu Europa!- Noi suntem crestini!“

Manifestantii au pichetat si Ministerul de Interne.Ulterior au scandat cu spatele la sediul democratilor, care era pazit ca o fortareata de zeci de carabinieri. 


Protestul a inceput la miezul zilei in fata  Parlamentului. Inainte de asta oamenii au primit niste pliane, care-l prezinta pe liderul PPDA Andrei Nastase intr-o lumina proasta.

Totodata pe bulevardul Stefan cel Mare au fost instalate niste boxe cu scutece, cu un mesaj similar cu cel de pe pliante. Politia capitalei a anuntat ca s-a autosesizat pe acest caz.

Manifestantii au cerut guvernarii sa renunte la sistemul de vot mixt. 

La finalul protestului a fost adoptata o rezolutie, care ar urma sa fie transmisa institutiilor europene. 

Potrivit politiei la manifestatia de astazi au fost in jur de 700 de oameni, in timp ce organizatorii anunta cifra de peste 6 mii. Responsabili de presa din PD, PSRM, dar si de la presedintie nu ne-au raspuns la telefon pentru a comenta revedicarile protestatarilor. Proiectul care prevede trecerea la sistemul electoral mixt a fost votat pe 20 iulie in lectura finala de democrati, socialisti si grupul lui Iurie Leanca.

Imediat dupa ce a fost aprobat, presedintele Igor Dodon l-a si promulgat.  Mai multi analisti si politicieni au criticat guvernarea ca nu a tinut cont de recomandarile comisiei de la Venetia, care a spus ca schimbarea sistemului electoral nu este potrivita in acest moment deoarece nu exista consens in societate.