Consultantul fiscal roman, Adrian Benta, explica situatia in cazul moldovenilor ce detin buletin romanesc, in ceea ce priveste noul cod fiscal din Romania, ce va intra in vigoare in anul 2016.

Publicat:16.09.2015, 05:57

Dupa ce ieri internautii moldoveni, detinatori ai buletinului romanesc, isi faceau griji ca ar trebuie sa achite un impozit de pana la 4000 de lei anual pentru contributia la sanatate, astazi un expert roman explica totul, mai exact arata metoda prin care acestia ar putea scapa de aceasta plata.

Adrian Benta: "Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri.


In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate. 


Reamintim faptul ca prin Ordinul 84/2012, cetatenii romani ce se afla in strainatate o perioada estimata la mai mult de 183 de zile au obligatia sa depuna la ANAF declaratii privind rezidenta fiscala.


In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la begru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati perin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate.


In acest context, confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate.


Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei.

Foarte important: NU se datoreaza aceasta contributie daca esti co-asigurat, adica esti sotul, sotia sau fiul unei persoane asigurate din Romania."

PRECIZARE: Toate aceste informatii se refera la parsoanele care au buletin, nu si pasaport romanesc.

VEZI SI Moldovenii cu buletin romanesc, OBLIGATI de Guvernul roman sa achite contributia la sanatate. Ce se va intampla daca nu o vor face