Oamenii evacuati din blocul de la Rascani, afectat de explozia din octombrie, nu vor putea reveni maine la casele lor, desi anterior asta le promiteau autoritatile. Ei vor trebui sa mai astepte inca cel putin cateva zile pana se incheie lucrarile de reparatie. Unii spun ca au schimbat, pana acum cateva locuri de trai.

Publicat:14.01.2019, 14:04

"Asta e 436, ea si-a ales tapetul? -Da, totul e ales. Marti i le aduce. Aici se termina tavanul, punem laminatul. Va fi gata saptamana viitoare. 
Desi maine locuitorii urmau sa-si primeasca deja cheile de la apartamente, astazi lucrarile erau inca in toi."

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: Reparatia in acest apartament este deja gata. S-a renovat in proportie de 100%. S-au facut peretii, s-a instalat teracota, tot ce a mai ramas este plasarea prizelor.” 

”Etajul 14. Etajul 17 este gata deja. Etajul 15 este tot gata. Ramane sa facem doar curatenie. Pana vineri se vor da cinci apartamente si saptamana viitoare, marti, miercuri celelalte.” 

Daca in cinci apartamente se fac deja lucrari de finisaj, in altele cinci muncitorii inca zugravesc peretii, monteaza parchetul sau gresia.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV“: Aici este insa bucataria din apartamentul din care a pornit explozia. Observam ca lucrarile inca sunt in toi. Peretii nu sunt terminati, dar podeaua abia se instaleaza.” 

Era tavanul dus, distrusi peretii. 100% s-a facut reparatie, incepand de la balcon, bucatarie, baie si camera. Usile au fost schimbate.” 

“La 10 zile, plus minus. A ramas de tencuit podul si de pus tapetul. Gheorghe pune laminatul.” 

 Muncitorii spun ca nu au incheiat la timp lucrarile din cauza vremii de afara. Pentru ca a fost mai frig – peretii s-au uscat mai greu.  

”Peretii erau uzi, am pus resourile ca sa se usuce. -”Stapana de alaturi e cu obiectii. A fost ud. Cumva iese mucegai, la cine va avea obiectii. E iarna, greu se usuca.” 

Reprezentantul Directiei Locativ Comunale care a venit azi in inspectie spune ca si locuitorii poarta o parte din vina.

Iurii SAVITCHI, REPREZENTANTUL DIRECTIEI LOCATIV-COMUNALE: -”Locatarii au parerile lor. Trei zile doamna alege tapetele. -Deci nu se poate hotara, taraganeaza? -Da.”

Ludmila Goncear, care isi are apartamentul chiar langa cel in care a avut loc deflagratia, a venit azi sa vada la ce etapa sunt lucrarile.

“Sper ca o sa va placa. -Imediat, sa imi pun ochelarii.” 

Spune ca pana acum a schimbat deja patru adaposturi, ultimul fiind Spitalul Sfanta Treime. Satula sa umble cu bagajele dintr-o parte in alta, femeia abia asteapta sa revina acasa.

Ludmila GONCEAR: ’Nerabdatoare, putin imi e frica, dar totusi acasa este acasa.” 

A analizat cu atentie fiecare camera si a discutat cu muncitorii despre ce mai trebuie de facut.

Ludmila GONCEAR:Este instalat laminat, era parchet. Aici era camera mare unde am fost in timpul exploziei. Tapete puse si laminat pus, a ramas antreul.” 

”Baia era explodata, aici a ramas de cumparat chiuveta si robinete. Putin a ramas, slava Domnului.”

Femeia are un singur regret, ca in locul parchetului din stejar natural, a fost pus unul laminat. 

Ludmila GONCEAR:-”Era parchet din stejar natural. Aici deja nu e parchet, dar laminat. Mai bine decat nimic.”

 Primarul interimar Ruslan Codreanu sustine ca termenul stabilit pentru darea in expoatare a apartamentelor in varianta alba a fost respectat. 

Ruslan CODREANU, PRIMARUL INTERIMAR AL CHISINAULUI: ”S-a inceput discutii cu proprietarii ca eu vreau gresie alba, ca eu vreau …. 02:30...” 

 Sase apartamente vor fi gata vineri, iar altele patru - marti. Cheltuielile pentru lucrarile de finisaj au fost de 990 de mii de lei, sustine primarul interimar. Explozia devastatoare de la Rascani s-a produs la inceputul lunii octombrie.

In urma acesteia apartamentele de la patru etaje au fost distruse, iar cinci persoane, printre care si un copil, au murit.