Consilierul prezidential va merge la Curtea Constitutionala si va depune o sesizare, pentru a obtine o interpretare clara a faptului daca seful statului are dreptul sa inainteze o candidatura la functia de prim-ministru, in cazul in care Parlamentul nu are o conducere si nu este in masura sa adopte nicio lege in lipsa unei majoritati parlamentare. Informatia a fost confirmata pentru ProTV de catre purtatorul de cavant al presedintelui, Carmena Sterpu.

Publicat:23.04.2019, 10:21

Consilierul prezidential va merge la Curtea Constitutionala la ora 11:00.

„Juristii noștri de la presedintie spun ca nu, pentru ca, daca in Parlament nu exista o majoritate parlamentara, daca este imposibil sa se adopte macar o lege, atunci pentru ce sa inaintezi un candidat la functia de premier? Dar pentru ca mai apoi sa nu fie nicio interpretare, va trebui sa ma adresez la Curtea Constitutionala pentru a clarifica acest lucru. Daca Curtea Constitutionala spune ca Presedintele este obligat, atunci, cel mai probabil, imediat dupa Pasti voi incepe negocierile cu fractiunile, chiar daca nu exista o conducere a Parlamentului, si voi inainta un candidat la functia de prim-ministru. Cand exista o majoritate parlamentara, totul este clar. Doua partide inainteaza candidatura si atunci e mai ușor. Daca nu exista majoritate parlamentara, atunci va trebui sa-mi asum responsabilitatea și sa ma gandesc pe cine sa inaintez, iar mai departe sa se descurce Parlamentul”, a spus Președintele.

Potrivit lui, daca Curtea Constituționala decide ca, in situația in care nu exista conducerea Parlamentului, Președintele nu este obligat sa inainteze un candidat la functia de prim-ministru, atunci el nu va interveni in acest proces.

„Aceasta inseamna ca, daca deputatii care au ajuns in Parlament nu vor ajunge la o intelegere, atunci legislativul va fi dizolvate dupa 21 iunie”, a subliniat presedintele la un post de televiziune.