Rujeola a ajuns la Chisinau. Virusul a fost contractat de un copil de 10 ani din Stauceni. Medicii spun ca baiatul a fost deja externat, intrucat starea lui s-a imbunatatit. Intre timp, responsabilii din sanatate sustin ca numarul de imbolnaviri creste si a ajuns la 273 de pacienti.

Publicat:07.09.2018, 15:20

Un baiat de 10 ani de la Stauceni a ajuns la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii din capitala, la sfarsitul lunii august, acesta fiind primul caz de imbolnavire cu rujeola din capitala. Responsabilii din sanatate au anuntat abia acum despre asta, cand suspectia la virus a fost confirmata de  rezultatele de laborator. Copilul a fost deja externat, sustin medicii, intrucat  starea lui s-a imbunatatit.

Agentia Nationala de Sanatate Publica anunta 273 de cazuri de imbolnavire cu rujeola, confirmate de laborator. De la inceputul lunii septemebrie, inca 4 persoane au contractat virusul. Cei mai multi bolnavi sunt la Ceadir-Lunga. 

Alexei ZLATOVCHEN, SEF DIRECTIA SANATATE, GAGAUZIA:  "Ieri, unul din angajatii spitalului unde sunt internati copiii cu rujeola, a prezentat simptome de imbolnavire. Ceea ce ne alarmeaza de mult este numarul oamenilor, care refuzau vaccinarea si interziceau imunizarea copiilor lor. Sunt 513 persoane de acest fel la Ceadir-Lunga. Totusi, pana acum 150 de copii au fost vaccinati.“  

 Totodata, autoritatile locale anunta ca vor amana toate evenimentele culturale programate pentru aceasta perioada si ii indeamna pe parinti sa fie mai precauti. Focarul a izbucnit la inceputul lunii august, cand un baiat a contractat virusul in urma unei excursii in Ucraina, si a molipsit alti copii.

Rujeola este de 6 ori mai grava decat gripa, sustin specialistii, si poate avea complicatii severe, de exemplu: pneumonie, encefalita sau chiar deces.