Ion Chicu a convocat o sedinta privind examinarea procesului de plasare de catre RM a eurobondului. In cadrul sedintei au fost examinate etapele necesare de parcurs si prevederile cadrului legal national care reglementeaza fiecare din etape.

Publicat:13.05.2020, 12:30

Guvernul va emite eurobonduri, pentru a atrage bani in infrastructura.

Ministerul Finantelor discuta cu companiile specializate in aprecierea ratingului de credit pentru tara pentru a clarifica conditiile de contractare. Au fost examinate caile urmate in plasarea eurobondului de catre Armenia si Serbia si notate solutiile identificate de aceste state in contractarea companiilor de consultanta si pregatirea proiectelor.

 Serbia este cel mai recent caz de plasare a eurobondului in rezultatul caruia tara a plasat bonduri in valoare de 2 miliarde de euro, cu o durata de 7 ani la dobanda de 3,375% anual. 

Ion Chicu a dispus sa fie colectate proiectele de importanta nationala de la toate autoritatile centrale, sa fie examinate si evaluate valoarea si prioritatea lor. Setul de proiecte va fi discutat cu expertii nationali din domeniu pentru a determina o prioritizare maximal rationala. Printre prioritati sunt constructia si reabilitarea drumurilor, constructia sistemelor de apeducte si canalizare, investitiile in statiile de irigare, investitiile in transportul public si obiecte de infrastructura sociala.

 “Obiectivul emiterii eurobondului este modernizarea si industrializarea tarii. Avem nevoie de resurse pentru a impulsiona procesul de crestere a nivelului de viata si de a crea locuri de munca stabile si bine platite in raioanele tarii”, a spus Ion Chicu.