De cate ori te gandesti la sanatatea si viata ta, a celor apropiati ori a altor participanti la trafic atunci cand utilizezi telefonul in timp ce conduci?

Publicat:26.09.2018, 08:02

Unite, parte a familiei Moldtelecom te indeamna sa zici ”Stop telefon la volan – niciun mesaj nu e mai important decat viata!”. Oricare ar fi motivul pentru care folosesti telefonul la volan, acest fapt poate cauza situatii cu risc sporit in trafic care pot solda cu accidente grave, cu decese sau raniti. 

Dan Mitriuc, Director General Moldtelecom: "Luând în considerare faptul ca abonati Unite la serviciile de telefonie mobila voce sunt în proportie de peste 80% utilizatori de smartphone-uri, consideram ca este inclusiv responsabilitatea noastra sa atragem atentia asupra riscurilor crescânde în trafic, cauzate de utilizarea telefonului la volan. Întelegem natura dependentei noastre de telefon, necesitatea de a fi în aceleasi ritm alert cu tot ce se petrece în jur, dar credem ca la volan nu este loc de compromis. Noi spunem STOP telefon la volan! Spune si tu!"

Într-o societate înalt tehnologizata, motivele utilizarii telefonului sunt cele mai diverse, iar emotiile rezultate sunt de cele mai dese ori pozitive. Luând în considerare majorarea numarului de accidente, e lesne de estimat ca soferul se gândeste mai putin la riscuri si mai mult la placerea utilizarii dispozitivului.  

În acest sens, cifrele sunt mai mult decât sugestive. La nivel mondial, circa 1,2 milioane de oameni mor în accidente rutiere în fiecare an, în medie câte 3287 de decese pe zi. 28% din accidente sunt cauzate de utilizarea telefonului la volan. 1 din 3 persoane vorbeste sau scrie mesaje la volan, iar 1 din 5 navigheaza pe Internet. 

În Moldova, conform datelor INP, în 2017 au fost întocmite 1006 procese verbale pentru utilizarea telefonului la volan, au fost aplicate amenzi în suma de 603 600 lei si înregistrate 47 de accidente, soldate cu soldate cu 11 morţi şi 45 raniti.

Soferii care vorbesc la telefon în timp ce se afla la volan sunt expusi de 2,2 ori mai mult la riscul de a produce un accident, iar cei care formeaza un numar de telefon se expun de 12,2 ori mai mult. 

Doar 3 secunde de neatentie duc la producerea unui accident. Expedierea sau citirea unui text determina soferul sa îsi sustraga atentia de la condus timp de 5 secunde. Acest lucru ar însemna ca, la viteza de 90 km/h, traversezi suprafata unui teren de fotbal cu ochii închisi. 

Sansa de a produce un accident în timpul scrierii mesajelor pe telefon este de 6 ori mai mare decât în timpul conducerii sub influenta alcoolului. Scrierea mesajelor creste de 23 de ori sansa producerii unui accident din vina altui sofer. Nici utilizarea dispozitivelor ”hands-free” nu este mai sigura. Timp de 27 de secunde dupa folosirea acestor dispozitive, soferul ramâne sustras de la conducerea automobilului.

Teama de a pierde vreo informatie este considerata unul dintre motivele principale din cauza caruia este dificil de a opune rezistenta utilizarii telefonului la volan. Este vorba despre anxietatea provocata de sentimentul ca se poate întâmpla ceva interesant, eveniment la care ai fi parte daca ai interactiona pe social media.

Un alt motiv pentru care e atât de greu sa stai departe de telefon la volan este dependenta de smartphone-uri. Creierul nostru raspunde instinctiv la alertele pe care le transmit telefoanele noastre, fapt care complica rezistenta la utilizarea telefonului la volan.

Un mesaj, un e-mail sau o actualizare social media pe telefoanele inteligente are ca rezultat o crestere a dopaminei în creier, care transmite sentimentul de excitare, conducând astfel la compulsia de a verifica telefonul. Expertii compara placerea utilizarii unui smartphone cu cea pe care o traim în timpul consumului de alimente sau bauturi, sexului.

De fiecare data când o persoana foloseste telefonul la volan si nu se întâmpla nimic, acest fapt îi fixeaza ideea ca poate face mai multe lucruri concomitent în siguranta si îl stimuleaza se repete aceasta actiune din nou. 

Devino si tu parte a acestei campanii sociale si spune ”Stop telefon la volan!”

Campanie de responsabilitate sociala – Unite, parte a familiei Moldtelecom.

*Acest articol este un produs comercial