Turcia ar fi acceptat sa repare presedintia in schimbul unor presiuni asupra liceelor moldo-turce. Asta crede directorul liceului "Orizont", retinut sambata trecuta pe aeroportul Chisinau. El a declarat pentru Ziarul de Garda ca autoritatile de la Chisinau ar fi facut o intelegere cu cele de la Ankara pentru ca el sa fie trimis acasa. Astazi, Alina Zotea a cerut in parlament ca procurorul general sa fie audiat in acest caz. Parlamentul nu se amesteca in justitie, a rasound Andrian Candu.

Publicat:05.04.2018, 16:41


Asa ca discutia s-a incheiat aici. Directorul liceului Orizont din Chisinau a spus pentru Ziarul de Garda ca a fost retinut 7 ore, timp in care nu a primit nicio explicatie din partea organelor de drept. Intuind ca ar urma o schema de returnare a sa in Turcia, similara cu cea din Kosovo de acum 2 saptamani, directorul a scris o cerere prin care a cerut azil politic.

Si depunerea acesteia ar fi durat patru ore. Turgay Sen considera ca totul ar avea legatura cu finantarea Turciei pentru reconstructia presedintiei, iar in schimbul banilor oferiti de Ankara, s-ar pune la cale inchiderea liceelor pe care le conduce. 

Directorul Liceului Teoretic Orizont din capitala, retinut saptamana trecuta pe Aeroportul Chisinau, iar ulterior eliberat, este banuit de finantarea terorismului si recrutarea persoanelor cu acelasi scop. Am incercat sa discutam astazi cu el, insa are telefonul deconectat.

In 2017, autoritatile turcesti au cerut Moldovei sa inchida reteaua de licee moldo-turcesti de la noi, deoarece ar face parte dintr-o retea terorista, condusa de clericul Gulen, care ar fi pus la cale lovitura de stat din Turcia din vara anului 2016.