20 de tone de cartofi care urmau sa ajunga in tara noastra din Turcia au fost oprite la vama Leuseni. Legumele au fost intoarse pentru ca erau pline cu viermi.

Publicat:28.10.2019, 13:07

Potrivit ANSA, in urma controlului fitosanitar, inspectorii au depistat in tubercule larve in stare vie. Lotul de cartofi a fost retinut.

S-au prelevat probe, care au fost transmise la laborator pentru analize. Conform raportului de incercari, in lotul de cartofi s-a confirmat prezenta daunatorului Phthorimaea operculella (Molia tuberculelor de cartofi).

Insecta poate hiberna in toate stadiile de dezvoltare. In conditii de depozite, ea se reproduce non-stop, cat timp tuberculii ofera posibilitati de hranire a lavrelor.

O femela depune 50-200 de oua pe frunze, pe tuberculii descoperiti sau pe mugurii acestora. Dezvoltarea lavrelor dureaza 10-48 de zile, in functie de temperatura.

In functie de conditiile climatice pot evolua mai multe generatii in camp si urmatoarele in depozite. Lavrele rod galerii in tubercule, care cu timpul putrezesc.

Lotul dat de cartofi a fost returnat in tara de origine.