Un singur bloc electoral pro-european cu o singura lista si cu cate un singur candidat pe fiecare circumscriptie. Asta propune fostul primar al capitalei Dorin Chirtoaca parlamanetarele din toamna. In timp ce reprezenantii PAS, PPDA si PLDM sustin ca sunt gata pentru dialog, democratii spun ca nu au inca o pozitie clara in acest sens.

Publicat:23.05.2018, 16:28

Chirtoaca sustine ca la alegerile parlamentare  din toamna partidele pro-europene ar trebui sa vina cu un singur bloc electoral, cu o singura lista si cu un singur candidat pe fiecare circumscriptie.

Andrei NASTASE, CANDIDAT PPDA:  „Avem disponibilitate pentru tot ce inseamna integritate, tot ce inseamna profesionalism si meritocratie. Oamenii buni ai acestei tari vor avea deschidrea noastra spre colaborare atat, pe liste cat si pe circumscriptii.”

Ion TERGUTA, PURTATOR DE CUVANT, PLDM: Aceasta declaratie a domnului Chirtoaca este deja in derulare. PLDM, PAS si PPDA lucreaza demult la crearea unui bloc elctoral.”

 Vitalie GAMURARI, PURTÄ‚TOR DE CUVÂNT, PD:Vectorul nostru e pro-european. Care va fi un singur bloc sau nu exista inca o pozitie clara. PD isi are viziunea sa sustinatorii sai.” 

Reprezentantii PUN si PPEM nu au raspuns la tefefon pentru comentarii. La alegerile parlamentare din toamna deputatii  vor fi alesi prin sistemul de vot mixt, la care s-a ajuns dupa ce Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, la inceputul anului trecut, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o in cateva minute la o sedinta de Parlament. Anterior, Comisia de la Venetia a dat o evaluare critica proiectului de modificare a sistemului electoral.