Este singurul dascal din autonomia gagauza cu o distinctie speciala si se mandreste cu asta. Directorul liceului Mihai Eminescu din Comrat s-a ales cu ordinul Meritul pentru Invatamant din partea statului roman. Si desi decretul a fost semnat inca in aprilie de Klaus Iohannis, femeia a primit astazi distinctia din mainile ambasadorului roman la Chisinau.

Publicat:21.11.2016, 17:30


Pentru Svetlana Stoianov, distinctia vinedupa 16 ani in care a condus liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Comrat, liceu in care se vorbeste romaneste.

Desi se afla intr-o zona in care se vorbeste mai mult rusa si gagauza, elevii din acest liceu au indragit romana. Mariana este eleva in clasa a XI-a si a venit sa invete aici acum un an.

Mariana HURCIG, ELEVA, LICEUL TEORETIC “MIHAI EMINESCU”, COMRAT: “Am acceptat provocarea sa vin aici, intr-un spatiu unde limba romana nu se vorbeste atat de des. Este un liceu puternic. Am vrut sa caut cunostinte noi, si sa promovez in acelasi timp limba materna.”

De altfel, toti elevii din aceasta institutie se mandresc ca invata in romana. Anume pentru aceste eforturi, Svetlana Stoianov a primit Ordinul “Meritul pentru invatamant” al Romaniei in grad de comandor.

In aprilie, presedintele roman Klaus Iohannis a decis sa decoreze alti trei profesori din Republica Moldova, toti trei predau la licee din regiunea transnistreana.