Doi plopi uriasi au caut aseara peste o gospodarie din Vorniceni. Copacii au fost rupti de vant si s-au prabusit peste gradina. Asa ca familia s-a pomenit cu gardul si cateva soproane facute tandari, iar roada din gradina - una cu pamantul. Vantul a scuturat de-a binelea si copacii de pe multe sosele, crengi mari fiind rupte si aruncate pe drumuri.

Publicat:10.07.2015, 11:02

Gradina familiei Tofan era astazi ferfenita. Un plop urias si o creanga dintr-un altul, mare cat un copac intreg, s-au prabusit aseara peste gospodarie. 


Ana TOFAN, LOCUITOARE VORNICENI, STRASENI: “S-a auzit trosc, trosc, si baf. Cand am iesit si am vazut am inlemnit. Ne-am speriat.”

 
Gardul era la pamant si nu se mai intelegea nimic din cele cateva soproane pe care femeia, care nu are sot, le-a construit cu mare greu, de una singura. 


Dar nimic nu o doare mai mult decat faptul ca roada din gradina, din care s-ar fi hranit la iarna, i-a fost strivita. 


Ana TOFAN, LOCUITOARE VORNICENI, STRASENI: “Am muncit, m-am spetit cu atata greu si s-a dus totul.”

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV:“Aproape jumatate din via femeii a fost facuta una cu pamantul. Strugurii – bunatate de struguri, nu mai sunt buni la nimic. Aici, sub crengile de plop se vede ca au fost rosii, dovlecei, care la fel sunt striviti. Ramurile plopului au ajuns pana aici, la doar doi pasi de casa, iar daca arborele s-ar fi rupt din radacina, cu siguranta ar fi stricat si acoperisul.” 

 
Femeia spune ca stia ca plopii sunt putrezi, asa ca a cerut ne nenumarate ori sa fie taiati, dar de fiecare data i s-a spus ca nu e cazul. Arborii sunt cam de-o varsta cu ea. 


Ana TOFAN, LOCUITOARE VORNICENI, STRASENI: “Au 50 de ani, eu ii udam cand eram mica, dar sunt batrani.”

 
Si multe sosele din tara au fost ciufulite de-a binelea de vant. 


Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “La iesirea din Vorniceni pe un drum de doar cativa km, noi am numarat cel putin 15 copaci rupti in jumatate de vantul puternic, la fel ca si acesta.”

 
Satenii care trag la propria gospodarie, n-au pierdut in vant momentul, asa ca s-au pornit sa adune lemne pentru iarna. 


“Daca ele sunt gata pregatite, de ce sa se piarda bunatate de lemn. O sa ne incalzim.”


Noaptea trecuta furtuna a doborat si in capitala 11 copaci. La Ungheni, la fel, arbori mari au fost trantiti in mijlocul drumului de vant. Potrivit Serviciului Situatiilor exceptionale 11 localitati din sase raioane au ramas fara curent electric, liniile de inalta tensiune fiind rupte, dar in majoritatea cazurilor au fost deja restabilite. Potrivit meteorologilor, in week-end, vantul inca isi va arata fortele, dar ploile se retrag. Vremea racoroasa se mentine pana la mijllocul saptamanii viitoare cand revine arsita.