Zece studenti din SUA au venit sa descopere Moldova. Sunt pentru prima data in tara noastra, iar astazi au mers la Orheiul Vechi, unde impreuna cu 10 studenti moldoveni au efectuat sapaturi intr-un sit aerheologic. Chiar din prima zi au gasit numeroase obiecte care dateaza din perioada medievala.

Publicat:01.08.2017, 16:39


Ana Chiriciuc, studiaza la York College din New York si urmeaza sa devina expert social. Impreuna cu alti noua colegi de-ai sai efectueaza stagiul practic in Moldova. Astfel, timp de o luna, studentii din America urmeaza sa ne descopere tara.

Ana CHIRICIUC: “Ma uimeste, aici totul este vechi. S-a pastrat totul. Orasele, unde nu ai merge, în Moldova e multa istorie”.

 Astazi ei au mers cu un grup de arheologi la Orheiul Vechi, unde sub soarele dogorator au cautat comori. Fiecare obiect gasit a insemnat o mica victorie. 


"O bucata de lut ars am gasit, mai important poate sa fie unele monede”. 

"E mult ceramica din perioada medievala si oase de animale”.

"Seara e nevoie de efort intelectual."

"Este bine. Dureaza un pic, dar vom ajunge acolo. Ma astept sa gasesc mai multe obiecte din ceramica”. 

"Am gasit un os, probabil e de la brat”.

 "Am gasit ramasitele unui plug, asa ca am fost impresionata.”

Cei mai experimentati in ale arheologiei sunt studentii de la geografie si istorie de la universitatea Ion Creanga.

"O crita de fier, am gasit-o in timpul sapaturilor. Intre nivelul intai si doi, este o dovada ca in timpurile mai devreme se ocupau oamenii cu prelucrarea metalului”.   

Fiecare obiect gasit are de transmis un mesaj. 

Sergiu HEGHEA, CERCETATOR, INSTITUL DE PATRIMONIU CULTURA, ASM:  "Am descoperit o aglomeratie de pietre, probabil aici a existat un complex, in urma curatarii ne vom da seama ce fel de constructie a fost. “ 

 Ideea de a-i aduna impreuna pe cei 20 de studenti de pe doua continente, apartine lui Vadim Moldovanu. Un moldovean, care a emigrat cu zeci de ani in urma in America. Acum este expert social si profesor la o Universitate din New York.

Vadim MOLDOVANU, PROFESOR, EXPERT SOCIAL: "Fara acesta legatura a omului cu pamântul, cu istoria si spiritul nu poate fi o dezvoltare sociala. Expertii sociali organizeaza aceasta legatura a arheologilor cu dezvoltarea sociala”.

 Vadim Moldovanu isi doreste ca istoria sa prinda viata, iar obiectele vechi sa fie reproduse.

Vadim MOLDOVANU, PROFESOR, EXPERT SOCIAL: "Noi dorim sa cream ateliere. Vom crea replicile a ceea ce gasim. Replicile vor fi facute artificial sub îndemnul mesterilor populari.”  

 Dincolo de toate, studentii americani spun ca pentru prima data se afla intr-o tara atat de diferita de ceea in care traiesc. 

"Comparativ cu New York-ul Moldova are o cultura mult mai dezvoltata. Solul e mult mai fertil”. 

"La restaurant aici trebuie sa astepti mult. În America sunt mai rapizi, dar oamenii sunt foarte primitori si draguti."

"Aici e multa verdeata. Nu sunt obisnuita cu asta. Eu sunt din America. În New York este putina natura.” 

Este deja a treia vara, cand studentii de la York College fac stagiul practic in Moldova.