Zeci de raniti si panica la Spitalul Municipal numarul 1. Medicii au fost antrenati astazi intr-un exercitiu. Le-a fost testata viteza de reactie si capacitatea de interventie in cazul unui cutremur si a unui incendiu. Au avut de ingrijit sute de raniti, de evacuat femeile insarcinate si pe cele care tocmai au nascut. Nu le-a fost usor nici salvatorilor.

Publicat:24.11.2016, 15:32


Potrivit primului scenariu, la ora 13:00 tara a fost zguduita de un cutremur cu magnitudinea  6,5 grade pe scara Richter. Din sectorul Botanica, zeci de oameni care au suferit traumatisme grave au fost adusi cu mai multe ambulante la Spitalul Clinic Municipal nr 1. In functie de gravitatea ranilor primite, pacientii sunt repartizati in diferite sectii, numite de medici “coduri”. 

“ Codul rosu sunt leziuni grave...”

Cel mai grav este codul sur, destinat pacientilor cu cele mai putine sanse de supravietuire. Si deoarece conform scenariului numarul pacintilor era mare, simularea nu a trecut fara incidente. In acest spital, un astfel de exercitiu are loc pentru prima data. Medicii spun ca au reusit sa intervina si ar face fata si unei situatii reale.

In timpul exercitiului, medicii au intrat in pielea pacientilor si au jucat rolul celor raniti.  Conform altui scenariu, un bloc al spitalului a fost curpins de flacari. Asa ca, medicii s-au grabit sa evacueze femeile insarcinate, iar intre timp au chemat pompierii. 

La etajul 5 al cladirii au ramas blocate doua paciente, cu nou-nascuti, asa ca salvatorii au fost nevoiti sa intervina prin geam. La sol, medicii asteptau pregatiti pentru preluarea pacientelor cu micutii lor. 


Simularea a avut loc in spitalul numarul 1 deoarece este una dintre institutiile, care in cazul unor calamitati sau accidente, ar primi cei mai multi pacienti din sectorul Botanica si Centru. Astfel, a fost testata viteza de reactie a cadrelor medicale.