Presedintele turc Erdogan a atras atentia Rusiei ca nu are dreptul sa "calomnieze" Turcia, dupa ce Moscova a afirmat ca liderul de la Ankara si familia acestuia sunt direct "implicati" in traficul de petrol al organizatiei Statul Islamic.

Publicat:02.12.2015, 19:13

"Nimeni nu are dreptul sa profereze calomnii la adresa Turciei. Turcia nu si-a pierdut valorile morale ca sa cumpere petrol de la o organizatie terorista", a declarat Erdogan, aflat la Doha, in Qatar, dupa cum relateaza AFP. "Daca aceste acuzatii continua, noi vom lua masuri", a avertizat el.

In acelasi timp, Recep Tayyip Erdogan a reafirmat ca el va demisiona imediat din functia de presedinte daca acuzatiile Moscovei sunt probate. "Eu nu voi mai ramane in scaunul de presedinte niciun minut daca Rusia va aduce probe in sustinerea afirmatiilor sale. Iar cei care propaga aceste calomnii nu trebuie sa mai ramana in scaunele lor", a mai declarat Erdogan.

Anterior, ministrul adjunct rus al apararii, Anatoli Antonov, a acuzat "clasa politica de la conducerea Turciei, inclusiv pe presedintele Erdogan si familia acestuia", de a fi implicata in comertul ilegal cu petrol al gruparii teroriste Statul Islamic.

Antonov a facut referire in special la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak (37 ani), care a condus mult timp grupul Calik Holding, specializat in energie, si la unul din fiii presedintelui turc, Bilal, care detine mai multe firme de lucrari publice si de transport maritim.

Relatiile dintre Ankara si Moscova traverseaza in prezent o perioada de tensiuni dupa ce aviatia turca a doborat la 24 noiembrie un bombardier rus la frontiera cu Siria. Autoritatile de la Ankara sustin ca avionul militar rus a incalcat spatiul aerian al Turciei, ceea ce Moscova neaga, afirmand ca aparatul sau de zbor se afla la un kilometru distanta de granita turca.