La Moscova, presedintele Putin, premierul si ministrul de externe i-au adus un ultim omagiu ambasadorului rus asasinat luni la Ankara.

Publicat:22.12.2016, 20:57

Diplomatul Andrei Karlov a fost impuscat mortal de un tanar care facea parte din fortele de securitate turcesti si care a strigat cand isi descarca pistolul: "Allah e mare", "Nu uitati de Alep".

Strajuit de o garda de onoare, sicriul diplomatului de 62 de ani asasinat luni seara, la Ankara, la vernisajul unei expozitii de arta, a fost depus pe catafalc, la sediul Ministerului de Externe de la Moscova.

Presedintele Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev si ministrul de externe Serghei Lavrov au prezentat condoleante vaduvei si mamei celui disparut.

"Asa cum stiti, prin decizia presedintelui rus Vladimir Putin, Andrei Karlov a primit postum titlul de "Erou al Rusiei"", a spus Serghei Lavrov.

Dupa ceremonia funebra de la Ministerul de Externe, o slujba a fost oficiata de inalti prelati, la principala catedrala a Moscovei.

Autoritatile de la Ankara l-au identificat pe asasin drept Mevlut Mert Altintas, in varsta de 22 de ani, care a facut parte din fortele de politie antirevolta. De altfel, cu ajutorul legitimatiei de politist, a putut intra, inarmat, in sala de expozitii. Dupa ce l-a impuscat de mai multe ori pe ambasador, faptasul a fost ucis de agentii de securitate.

Kremlinul nu a speculat daca Altintas a fost un asa-numit "lup singuratic" sau a facut parte dintr-un complot mai mare. Insa, au punctat oficialii rusi, asasinatul a fost "o lovitura data prestigiului Turciei".

In schimb, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a grabit sa declare ca ucigasul era un adept al dusmanului sau de moarte, clericul Gulen, aflat in Statele Unite, pe care l-a acuzat ca ar fi orchestrat lovitura de stat esuata din iulie.